NRK Meny
Normal

Frustrert over Nav

Utenlandske arbeidere må vente i fem måneder på å få utbetalt arbeidsledighetstrygd.

NAV-trøbbel

Illustrasjonsfoto: Utenlandske arbeidstakere bosatt i utlandet må vente i fem måneder på NAV før de får arbeidsledighetstrygd.

Foto: Illustrasjonsfoto

– Dette er absolutt ikke holdbart, sier danske Søren Mikkelsen som har jobbet i Norge i fire år.

Han ble permittert fra jobben i november i fjor. Nesten fire måneder etterpå har Mikkelsen fortsatt ikke sett snurten av pengene han har krav på.

Først fikk han beskjed fra Nav om at det ville ta tre-fire uker, deretter at det ville gå 10 uker, men til slutt var beskjeden at det kom til å ta 20 uker.

– Personlig har jeg bare 1,5 måned permittering til gode, men for folk som har mye penger til gode kan man jo ende på gata om man må vente i 4 til 5 måneder.

Mikkelsen greier seg takket være en bank som hjelper ham. Men slik kan det ikke være, mener han.

– Møtet med Nav har ikke vært bra.

Forstår frustrasjonen

Det er i dag 1200 utenlandske arbeidere bosatt i utlandet som venter på å få behandlet søknadene sine hos Nav.

Hos Fellesforbundet i Vestfold har man opplevd flere som har kommet og klaget til dem, og distriktssekretær Sten Bjørnø forstår frustrasjonen.

– Dette er folk som har jobba i Norge i lang tid og som har opparbeidet rettigheter til arbeidsledighetstrygd. Enhver kan jo tenke seg hvordan det føles om man blir avstengt fra lønn i fem måneder. Det er ikke sånn det skal være i velferdslandet Norge!

Løfte fra Nav

Nav-direktør Erik Oftedal

NAV-direktør Erik Oftedal.

Foto: Kristin Granbo / NRK

I NAV lover man å redusere behandlingstida. Direktør for Nav Arbeid, Erik Oftedal, forklarer den lange ventetida med at det har vært en kraftig økning i antall permitteringer og for dårlig bemanning i Nav Utland.

– Vi har satt på flere folk for å få raskere saksbehandling. Disse sakene kan ofte ta noe lengre tid fordi vi er avhengig av informasjon fra utlandet, men vi tar sikte på at behandlingstida skal betydelig ned.

Behandlingstiden for arbeidsledighetstrygd for arbeidstakere bosatt i Norge er vanligvis omkring tre uker.

Les også: NAV-kunder avvises