Hopp til innhold

Veganske grilltips

For mange betyr grillsesongen kjøtt, men veganer Thomas Hvål Olsen mener grilling kan bli like vellykket uten kjøttet.

Thomas spiser vegansk burger

TRADISJONER: Thomas Hvål Olsen tror det å spise kjøtt er knyttet til tradisjoner i Norge.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Jeg griller veldig mye, det er jo så mye morsomt man kan ha på grillen, tro det eller ei, sier Thomas.

Ute i Tønsberg sitter Thomas, også kjent som «Veganmannen» gjennom matbloggen hans, og griller. Han spiser hverken sommerkoteletter eller svinepølser, men ifølge han, trenger det ikke å bli stusslig på grillen av den grunn.

– Vi kan grille masse forskjellige grønnsaker som maiskolber og lage grillspyd med forskjellige grønnsaker og tofu. Eller så kan vi lage vegetarburger, til og med kjøpe ferdige vegetarburgere på butikken, tilføyer han.

Huske på proteiner

Thomas sitt tips er å huske på proteinene.

Kikertburger grilles som vanlig burger

GRILLING: 'Veganmannen' griller kikertburger

Foto: Maria Hee Furulund

– Når vi lager vegansk mat, er det viktig å lage mat som metter. Spiser du bare grønnsaker, skal du spise ganske mye grønnsaker for å bli mett. Hvis du bruker litt andre ting som linser, kikerter, bønner og quinoa som inneholder litt mer proteiner og metter litt mer, holder du deg mett.

Thomas har vært vegetarianer i syv år, og gikk deretter over til å bli veganer. De holder seg unna melkeprodukter og egg i tillegg til kjøtt og fisk. Han tror at kjøtt handler mye om tradisjon i Norge.

– Vi er veldig opptatte av å spise kjøtt i Norge, og hva som er tilgjengelig, billig, at alle andre gjør det og at det smaker godt. Det å få folk til å ikke spise ribbe på julaften, sitter veldig dypt inne fordi det følger med så mange minner til smaken og luktene.

Kjøttfri grilldag

Han mener likevel at mange skal prøve en kjøttfri grilldag i sommer, med for eksempel en kikertburger.

– Den er basert på kikerter, soltørket tomat, urter og krydder, avslutter Thomas før han tar seg en bit av burgeren.