Hopp til innhold

Ungdom underviser kommende lærere

HORTEN (NRK): – Det er veldig hyggelig at de har lyst til å lære, selv om jeg er yngre enn dem, sier 15 år gamle Benedicte.

Benedicte Havn Sivertsen sammen med en lærerstudent på skolekjøkkenet.

ELEV SOM LÆRER: Benedicte Havn Sivertsen baker potetlefser hver jul. Nå har hun lært kommende lærere det samme.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tirsdag denne uken stod Benedicte Havn Sivertsen (15) og lillesøsteren for undervisningen av mat og helse-studenter i lærerutdanningen ved Høgskolen i Sør-Øst Norge.

De har lært å bake potetlefser av sine besteforeldre, og lærte dette videre til de kommende lærerne.

Mattradisjoner er nemlig blant temaene i skolens læreplan.

Potetlefser

Kunsten å bake en potetlefse blir lært bort på Høgskolen i Sør-Øst Norge.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er lett å få tak i en lefse i dag, men det er gøy og viktig å lære om tradisjonene bak, og bevare de tradisjonene, sier lærerstudent Line Humphreys.

Benedicte Havn Sivertsen går vanligvis i 10. klasse, men tirsdag hadde hun avspasert for å undervise på høgskolen.

– Det er litt rart, men morsomt også. De er veldig flinke. Det er veldig hyggelig at de har lyst til å lære, selv om jeg er yngre enn dem, sier hun.

Benedicte Havn Sivertsen lager potetlefser.

LEFSEBAKING: Både ungdomsskoleelevene og lærerstudentene hadde en annerledes dag på skolen tirsdag.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Unge kan

Tanken bak den uvanlige undervisningsdagen, er å vise at barn og unge kan sitte på andre ferdigheter og annen kunnskap enn lærerne selv.

– Det er veldig artig å kunne bruke elevene på denne måten. For våre lærerstudenter synes jeg det er viktig å huske på at det finnes kompetanse ute i skolen. Barn kan, unge kan, foreldre kan – de sitter ikke på all kompetansen selv. Disse jentene er et kjempeflott eksempel på dette, sier Nina Schwebs.

Hun er høyskolelektor i mat og helse på lærerutdanningen ved høgskolen.

– Hvorfor er det viktig å kunne bake potetlefser i 2017?

– Potetlefsene kan du få kjøpt i butikken. Men mat- og helsefaget har kompetansemål som går på å ivareta og overføre kultur og mattradisjoner, så vi er forpliktet av læreplanverket til å jobbe med kulturuttrykk i mat. Lefser er absolutt det.

Nina Schwebs på skolekjøkkenet.

IMPONERT: Nina Schwebs er imponert over de to ungdommene på 13 og 15 år. – De overgår på mange måter min kunnskap fordi de har spesialkunnskap om dette med lefsebakst, sier hun.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark