Tirsdag denne uken stod Benedicte Havn Sivertsen (15) og lillesøsteren for undervisningen av mat og helse-studenter i lærerutdanningen ved Høgskolen i Sør-Øst Norge.
De har lært å bake potetlefser av sine besteforeldre, og lærte dette videre til de kommende lærerne.
Mattradisjoner er nemlig blant temaene i skolens læreplan.
– Det er lett å få tak i en lefse i dag, men det er gøy og viktig å lære om tradisjonene bak, og bevare de tradisjonene, sier lærerstudent Line Humphreys.
Benedicte Havn Sivertsen går vanligvis i 10. klasse, men tirsdag hadde hun avspasert for å undervise på høgskolen.
– Det er litt rart, men morsomt også. De er veldig flinke. Det er veldig hyggelig at de har lyst til å lære, selv om jeg er yngre enn dem, sier hun.
- Les også:
Unge kan
Tanken bak den uvanlige undervisningsdagen, er å vise at barn og unge kan sitte på andre ferdigheter og annen kunnskap enn lærerne selv.
– Det er veldig artig å kunne bruke elevene på denne måten. For våre lærerstudenter synes jeg det er viktig å huske på at det finnes kompetanse ute i skolen. Barn kan, unge kan, foreldre kan – de sitter ikke på all kompetansen selv. Disse jentene er et kjempeflott eksempel på dette, sier Nina Schwebs.
Hun er høyskolelektor i mat og helse på lærerutdanningen ved høgskolen.
– Hvorfor er det viktig å kunne bake potetlefser i 2017?
– Potetlefsene kan du få kjøpt i butikken. Men mat- og helsefaget har kompetansemål som går på å ivareta og overføre kultur og mattradisjoner, så vi er forpliktet av læreplanverket til å jobbe med kulturuttrykk i mat. Lefser er absolutt det.