– Mobilen stjeler barns hytteminner

BØ (NRK): Peiskos, kakao og skiturer er viktigere enn du tror. Barn tar med seg hytteminnene hele livet, mener en dansk forsker.

Hytteminner

TID TIL LEK: Emilie Brekke synes det å legge fra seg mobilen på hytta gjør at hun og familien får mer tid til å kose seg og gjøre ting sammen. For eksempel å leke sammen med lillesøsteren.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Landskapet og naturen rundt hytta går i kroppen på oss. Vi bærer det med oss hele livet. Det blir en viktig del av vår identitet, og en ressurs vi vender tilbake til, sier instituttleder Annette Bischoff ved institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving ved Høgskolen i Sørøst-Norge campus Bø.

Minnene former oss

Bischoff har forsket på hytteminner knyttet til naturen og omgivelsene rundt hytta. Hun sier gode hytteminner gir trygghet og tilhørighet når man blir voksen.

Annette Bischoff

Annette Bischoff har forsket på hvordan minnene fra hytta og naturen rundt den er med på å forme oss som voksne.

Foto: Robert Hansen / NRK

Forskeren mener vi blir særlig påvirket i alderen 5 til 10 år.

– Den tryggheten, lekenheten og friheten vi opplever som barn gir oss en soliditet og et ankerfeste i livet, sier hun.

Hun mener det er viktig å holde på minnene fra hytteturene, og er redd for at den moderne teknologien gjør dette vanskeligere. Når man tar med hverdagen på hytta, ved hjelp av nettbrett og mobilen, blir det å skape nye hytteminner mindre prioritert.

Vi vet jo at sosiale relasjoner har utrolig stor betydning for vår livskvalitet og helse, sier Bischoff.

Uvant uten mobil

– Det er uvant å legge fra seg mobilen på hytteferie, sier Emilie Brekke fra Sandefjord, som er på hyttetur på Lifjell sammen med familien.

– Jeg syns det er litt kjipt den første dagen, men så er det veldig deilig, sier hun.

Bischoff stiller seg kritisk til bruken av internett på hytta. Hun mener det er viktig å sørge for at hytta forblir et fristed. At hytta blir en kontrast fra hverdagen hjemme.

– Tar vi med oss livet vi ellers lever opp til hytta, så mister vi noen av de kvalitetene som knytter seg til å være på hytta, sier Bischoff.

– Vi trenger å koble av. I en verden hvor vi bombarderes med inntrykk og prestasjonskrav er det viktig å ha et sted der vi kan oppleve fullstendig fred og bare være oss selv – og det er hytta, sier hun.

Tid til andre ting

Etter noen dager uten mobiltelefon ser Emilie nye verdier på hytta.

– Det er veldig avslappende å bare forholde seg til det som er rundt deg. Du får mer tid til å være ute, og å gjøre ting man ikke tenker på når man er hjemme, som å spille spill og bare være sammen, sier hun.

Familie på Lifjell

Thomas Sommerfryd og familien har reist fra Tønsberg for å kose seg på Lifjell.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Det å leve i langsomheten er kanskje enda viktigere i dag, enn det var tidligere, avslutter Bischoff.