Uenighet om Byfjorden-bru

Det haster med å vedta at vi ikke vil ha bru over Byfjorden i Tønsberg, mener SVs gruppeleder. Slike uttalelser er med på å forsinke prosessen, mener ordføreren.

Mulig kryssing av Byfjorden i Tønsberg

I vegvesenets KVU ble det anbefalt ei bru mellom Kaldnes (til høyre) og Korten (til venstre) omtrent langs den røde linja som er tegnet inn.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det som kan bli ett av de største veiprosjektene i Vestfold på svært lenge, bortsett fra utbyggingen av E18, skaper stort engasjement og klare fronter både blant de politiske partiene og hos folk flest.

I dag meldte Tønsbergs Blad at Høyre, KrF og Ap sier nei til bru mellom Korten og Kaldnes i Tønsberg.

Nylig la eksterne konsulenter fram en kvalitetssikring av vegvesenets konsekvensvalgsutredning (KVU) . De forsterket vegvesenets konklusjon om en nord-sør-forbindelse mellom Kaldnes og Korten, og førstevalget var ei bru. Alternativet til bru er tunnel, men ifølge veivesenet vil den være for kostbar å drifte.

Les også:

Vil ha nord-sør forbindelse

– Det haster

Lars Egeland

Det haster med ny bystyrebehandling av fastlandsforbindelsen, mener Lars Egeland (SV).

Foto: Vegard Lilleås / NRK

I ettertid har debatten gått høyt. Mange mener at ei bru ødelegger utsikten, kulturminner og kulturlandskap. Det er konklusjonen Høyre og Ap lener seg på når de nå sier nei til bru.

I en debatt i NRK Vestfoldsendinga i ettermiddag sa SVs gruppeleder Lars Egeland at det nå haster med å innkalle til et bystyremøte og vedta at man likevel ikke vil ha utredet bru.

– Vi behandlet saken i bystyret i mars. Flertallet bestående av KrF, H og Ap ville utrede både tunnel og bru, og det ble vårt innspill til samferdselsministeren. Nå må det vedtas at vi likevel ikke vil utrede ei bru. Det er ingen vits å bruke mange år på å utrede noe vi allerede har bestemt at vi ikke vil ha.

– Hold tunga rett i munnen

Petter Berg

Ordfører Petter Berg (H) mener Egeland kan forsinke prosessen med arbeidet rundt ny fastlandsforbindelse mellom Nøtterøy og Tønsberg.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ordfører Petter Berg (H) var helt uenig i argumentet om at det er hastverk.

– Det er viktig å skille kortene og holde tunga rett i munnen. I bystyret i mars samlet vi oss om et hovedprinsipp om en nord-sør-forbindelse. Så lot vi det stå åpent om bru eller tunnel og hvor den skulle gå fra og til.

Vegvesenets KVU er kvalitetssikret og sendt til samferdselsdepartementet. Så skal den behandles i statsråd og deretter skal regjeringen ta et standpunkt i saken. Deretter kommer saken tilbake til oss, sa Berg.

– Og da vil det være rett tidspunkt for å gi signaler om hvilket alternativ vi ønsker.

– Roter til prosessen

Det er for seint, mener Egeland.

– Når departementet konkluderer, er det for seint å si at vi ikke vil ha utredet bru. Det haster som bare det. Vi kan ikke sitte og vente på at regjeringen skal konkludere med at det skal utredes ei bru, og så si nei etterpå.

Berg mener Egeland roter til prosessen unødvendig.

– Slik Egeland uttaler seg, tror jeg det kan være med på å forsinke prosessen.