Hopp til innhold

Tilbyr hasjavvenningskurs for unge

Kursene er et lavterskeltilbud for ungdom helt ned i tretten års alderen.

Hasjavvenningskurs

Nette Sevander ved Ruskontoret og Arna Bragvin i Utekontakten arrangerer hasjavvenningskurs i uke 9.

Foto: Lina Gaganis / NRK

Utekontakten og Ruskontoret starter i februar opp igjen med hasjavvenningskurs for ungdommer. De to instansene tilbyr kurs uten ventelister og annet forsinkende papirarbeid.

Les også: Ungdom får lett tak i narkotika

Feltarbeider Arna Bragvin i Utekontakten forteller at de har jobbet med individuell oppfølging av unge rusmisbrukere i førti år, men nå er dette bedre organisert gjennom kursing.

– Vi begynner kursene med motiverende intervju av den enkelte. Deretter informerer vi grundig om virkestoffene i Cannabis og hvordan disse blant annet påvirker konsentrasjonsevnen, sier Bragvin.

Hun forteller at flere ungdommer får seg en aha-opplevelse etter foredragene.

Les også: – Jeg skulle bare prøve det én gang

– Det er mange som ikke vet hva slags innvirkning virkestoffene i Cannabis har på kroppen. Mange motiveres til å slutte etter at de får denne informasjonen.

Begynner med hasj

Årsaken til at kurset kun tilbys ungdommer som misbruker hasj er at de fleste begynner med dette narkotiske stoffet.

– Aller først begynner de med alkohol og vanlig røyk, deretter prøver de kanskje en eller annen form for Cannabis. Vi ønsker å løse problemet i en tidlig fase, sier Nette Sevander som er ruskonsulent ved Ruskontoret.

Les også: Skoleklasser tatt for cannabisbruk

Behovet er der

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange ungdommer som er avhengige av Cannabis i Norge. Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRIUS) skriver i en rapport fra i fjor at antallet personer som bruker eller har brukt Cannabis øker.

SIRIUS’ ungdomsundersøkelse ble nylig gjennomført, men tallene er ikke ferdigbehandlet ennå.

– Vi jobber daglig med ungdommene og vi vet at det er de som ruser seg. Vi har ikke undersøkt hvor mange, vi velger istedenfor å forholde oss til de vi møter, sier Bragvin.

– Og behovet er der absolutt, skyter Sevander inn.

Les også: – Vi er drittlei narko!

Bragvin i Utekontakten er imidlertid i daglig dialog med ungdommene og sier at det er et problem, uten å si noe om omfanget på problemet.

– Vi er fremdeles i en tidlig fase, vi har gjennomfør kurset tre ganger tidligere men det tar tid å bygge tillit. Vi jobber med å ufarliggjøre prosessen med å søke hjelp og hjelper de ungdommene som ønsker det, sier Bragvin.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark