NRK Meny
Normal

Stjal sykler for 3,2 millioner kroner

Tre polske menn er dømt til flere års fengsel for å ha stjålet 141 sykler til en samlet verdi av rundt 3,2 milioner kroner.

Sykkeltyveri i Horten

HORTEN: En av mange som ble rammet av sykkeltyveriene fant boden sin slik.

Foto: Privat

Tyveriene skjedde i Trøndelag, Rogaland, Buskerud og Vestfold, fra mars 2013 og fram til de ble pågrepet på vei mot Svinesund 12. august i fjor.

Gjennomsnittsprisen på syklene de stjal var på rundt 23 000 kroner og politiet mener mennene brukte resultatlister etter sykkelløp til å finne de dyre syklene.

– Et typisk tilfelle

Mennene reiste regelmessig mellom Norge og Polen og politiet mener de tre polakkene deltok i en kriminell gruppe som organiserte tyverier i Norge.

I dommen står det at saken er et typisk tilfelle av mobil vinningskriminalitet.

Tyvene kommer til landet, har visst hvilke adresser de skal oppsøke, begår tyveriene og forsvinner raskt fra distriktet og ut av landet med tyvgodset. Etter kort tid kommer de tilbake til landet, drar til et annet distrikt og gjør det samme. Dette gjentar seg gang på gang, står der i et utdrag av dommen.

Syv og tre års fengsel

To av mennene ble i Nordre Vestfold tingrett dømt til syv års fengsel for tyveriene, mens den tredje mannen ble dømt til tre års fengsel for å ha vært med på åtte av tyveriene, som omfatter tyveri av 25 av de 141 syklene.

– Dommen er en av de strengeste dommene mot mobile vinningskriminelle, og er i samsvar med aktors påstand, forteller politiinspektør og leder for Grenseløs, Odd Skei Kostveit.

Da de tre ble pågrepet fant politiet åtte proffsykler under en seng i campingvogna deres.

Disse var blitt stjålet i Horten, Holmestrand og Kongsberg i dagene før pågripelsen. De andre syklene har ikke kommet til rette igjen, fordi de er fraktet ut av landet og til Polen.

Stjålne sykler under en madrass i en campingvogn.

UNDER SENGA: Syklene som ble funnet stuet under en seng i campingvogna, var stjålet i Horten, Holmestrand og Kongsberg. De var tatt fra hverandre og merket.

Foto: Politiet

– Effektiv stopper

Kostveit forteller at pågripelsen og fengslingen av de tre mennene har satt en effektiv stopper for nettverket de har vært en del av.

– Grenseløs har sammen med Rogaland og Sør- og Nord-Trøndelag politidistrikter etterforsket et stort antall saker med denne modus, og vi ser at pågripelsen og fengslingen av disse tre satte en effektiv stopper for dette nettverket som antas å ha holdt på i lengre tid enn det som omfattes av tiltalen, sier Kostveit og legger til:

– Basisen for dommen er omfattende arbeid med innsamling og analyse av informasjon, noe som viser seg å være svært viktig for å stanse og iretteføre slik omfattende seriekriminalitet.

To av mennene erkjente seg ikke skyldig i tyveriene, mens den tredje, en av de to som var tiltalt for alle tyveriene, innrømmet medvirkning til fire av tyveriene.

De er også dømt til å betale tilbake til sammen nærmere 2,7 millioner kroner i erstatning, i tillegg blir de fratatt blant annet to biler, den aktuelle campingvogna, utstyr og verktøy.