Stasjonen i fjellet åpner

Mandag morgen går det første passasjertoget gjennom Holmestrandporten.

Stasjonshallen i Holmestrand

ÅPNING: Stasjonshallen i Holmestrand åpner mandag 28. november.

Foto: ANNE METTE STORVIK, Jernbaneverket

Ventetiden er over. Etter seks år med sprenging og bygging kan innbyggerne i Holmestrand endelig benytte seg av stasjonshallen inne i Holmestrandfjellet.

– Det er en stor dag, og vi gleder oss veldig, sier næringssjef Inger Christensen som er ute på treningstur når NRK ringer.

– Jeg må sørge for å være sliten sånn at jeg kommer tidlig i seng, siden jeg skal tidlig opp og ta imot det første toget i Holmestrandfjellet, sier hun lettere andpusten.

Pepperkaketog

JERNBANEBYEN: Næringssjef Inger Christensen gleder seg til åpningen. 16. desember kan dessuten Holmestrand komme i Guinness rekordbok med sitt pepperkaketog.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Og hun blir ikke alene i den nye stasjonshallen. Ordfører Alf Johan Svele er også til stede, og korpset HUK skal spille når det første passasjertoget glir inn på perrongen cirka kvart over fem mandag morgen.

– Vi skal ha med pepperkaker og kaffe til alle som reiser med det første toget, og vi har bedt folk om å ta med seg flagg, sier Christensen.

Ros til innbyggerne

Prosjektleder Knut Edmund Knutsen har jobbet med Holm-Nykirke-strekningen siden 2014, og han er imponert over holmestrandingene som har holdt ut seks års byggevirksomhet.

– Jeg må rose Holmestrands befolkning for tålmodigheten, sier Knutsen til Jernbaneverkets nettsider.

Knut Edmund Knutsen

PROSJEKT: Prosjektleder Knut Edmund Knutsen roser Holmestrands befolkning for deres tålmodighet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Åpningsfarten i tunnelen vil i første omgang være 100 kilometer i timen, men etter hvert som tonnasjekravene blir oppfylt, vil farten øke til 250 kilometer i timen.

Se video: Ny jernbanestasjon i Holmestrand

Offisiell åpning

Den offisielle åpningen skjer lørdag 17. desember, og statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er blant de mest prominente gjestene på gjestelista.

Dagen før arrangerer Holmestrand kommune folkefest med kulturelle innslag, der innbyggerne også får ta del i åpningen av fjellheisen som skal gjøre tilgangen til togstasjonen enklere for alle dem som bor oppe på Holmestrandfjellet.

Stasjonshallen er klar til bruk, men det gjenstår ennå noe arbeid.

Ifølge Jernbaneverket vil søndre inngang først stå ferdig sommeren 2017. Den nye parkeringsplassen som skal ligge nord for nordre inngang er heller ikke på plass før i 2017. I tillegg skal det bygges en gang- og sykkelvei mellom de to inngangene til stasjonshallen.

Vestfoldbanen

Siden 29. oktober har jernbanestrekningen Holm-Nykirke vært stengt på grunn av utbedringer av jernbanelinja og arbeid med tunnelen, og passasjerene på Vestfoldbanen har vært nødt til å ta buss for tog.

Fra mandag 28. november går togene som normalt på strekningen.

Ifølge Jernbaneverket vil det bli 6–7 minutter kortere reisetid fra Holmestrand til Oslo når det nye dobbeltsporet åpnes. Den nye ruteplanen innebærer at det settes opp ekstratog som går direkte fra Tønsberg til Oslo.

Les også: Holmestrandporten røyklagt