Satt fast i heisen i halvannen time

Den nye fjellheisen på Holmestrand stasjon gikk ut av drift bare tre dager etter åpning.

Heisen i Holmestrand

I HEISEN: Dette bildet ble tatt inne i heisen etter cirka en time med venting. Åtte personer satt fast.

Foto: Andre Stormorken / Privat

– Det sa «BANG» også stoppet den, forteller Andre Stormorken om opplevelsen som inntraff kl. 15.35 mandag.

Heisen, som ble åpnet på den nye togstasjonen i Holmestrand på lørdag i forrige uke, fikk ikke tatt mange turer i den 75 meter lange sjakten før det stoppet opp.

Stormorken, som var en av åtte som ble sittende fast til kl. 17.00, forteller at det likevel var god stemning i heisen.

– Vi var preget av litt galgenhumor. Vi var spesielt nysgjerrige på om de måtte slippe oss helt ned før de måtte ta oss opp igjen, om de måtte bruke håndmakt for å jekke opp heisen eller om vi måtte bli reddet ut av en takluke som på film, ler han.

– Uakseptabelt

Bodo Havelberg, prosjektleder for Holmestrand kommune, sa under åpningen av heisen forrige helg at han har stor tro på at den kommer til å bli godt brukt. At heisen stoppet opp, fikk han først vite da NRK tok kontakt mandag.

– Jeg visste ikke om det og det synes jeg er veldig rart og uakseptabelt. Men jeg må også si at det er entreprenøren Starlift som må ta opp dette og ordne det. Jeg har ikke fått informasjon, sier Havelberg.

Det lyktes ikke NRK å få tak i Starlift mandag, men tirsdag formiddag sier daglig leder Kjell Skram at han beklager at de åtte ble sittende fast så lenge. Han opplyser også at de nå vet årsaken til at heisen stoppet.

– Etter en lengre drift av heiser, strekker vaierne seg når heisene er nye. Normalt vil dette svekke seg i løpet av tre-fire uker, så planen var at vi skulle tilbake til Holmestrand stasjon og korte inn disse vaierne i løpet av neste uke. Men på lørdag og søndag hadde heisen en vanvittig drift, det var flere tusen i kø. Det førte dessverre til at disse vaierne strakk seg mye raskere enn vi hadde trodd.

Utbyggingen av fjellheisen har kostet 21 millioner kroner.

Kritiserer redningsprosessen

Andre Stormorken er kritisk til at det tok så lang tid før de ble hentet ut, at de selv måtte ta kontakt med vakten og at ingen spurte dem om hvor mange de var eller om noen trengte hjelp.

– Det er interessant å få vite hvor redningsmannskapet kom fra, for det er åpenbart ingen beredskap i holmestrandsområdet som kan hjelpe ved sånne situasjoner, virker det som. Det tok veldig lang tid. Hadde man vært syk så kunne det vært veldig alvorlig, sier han.

– Det som sviktet var at vår partner dessverre ikke kom tidsnok for å få dem ut. Normalt skal det skje raskere, her tok det dessverre for lang tid. Nå skal vi ta en runde med vår partner og gå gjennom rutinene. Vi skal også ha en gjennomgang med Holmestrand kommune for å få rettet dette så det ikke skjer igjen, sier Skram.