Stanghelle: – For tidlig å skrive Anundsens politiske nekrolog

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle tror ikke opinionen opplever sakene rundt Anders Anundsen som like graverende som politikerne.

Anders Anundsen

INGEN MISTILLIT: Mandag ble det klart at det ikke er flertall for mistillit mot statsråd Anders Anundsen.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Det har stormet rundt Norges justisminister den siste tiden. Mens noen politikere vil ha mistillit mot Anders Anundsen, kommer andre med sterk kritikk.

– Anders Anundsen er den av statsrådene som har overrasket meg mest, konstaterer Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Han fulgte Anundsen tett den gangen han satt som leder av kontrollkomiteen.

Harald Stanghelle

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Der var han svært god. Han var ubehagelig for sine motstandere og han var treffsikker. Bare for noen måneder siden så jeg og mange andre på Anundsen som regjeringens sterkeste kort, og i løpet av en vinter greier han å rasere dette bildet ved å utvise dårlig dømmekraft og slett politisk håndverk i flere viktige saker, sier Stanghelle.

Han tror imidlertid ikke at Anundsen har ødelagt sin politiske karriere.

– Dårlig strategi

– Vi som har vært med en stund vet at det går opp og ned i politikken, så det er altfor tidlig å skrive Anders Anundsens politiske nekrolog. Den vil i hvert fall ikke jeg skrive under på. Men det er veldig tungt for en statsråd å komme seg opp av bølgedalen og dette vil henge ved, også fordi han har vært så underlig passiv og nærmest gjemt seg vekk når det har stormet som verst, sier Stanghelle og legger til:

– Det er en dårlig strategi for det betyr at både politiske motstandere og vi i mediene får sette mye av premissene for debatten.

Fortsatt mulig

Kan Anundsen gjøre noe med sin egen situasjon nå?

– Når det gjelder asylbarn-saken og det som skjer i Stortinget, så er det ikke så mye han kan gjøre med det. Det han har gjort, sagt og sakens fakta taler for seg. Men han kan gjøre svært mye for å rette opp det inntrykket man har av en statsråd uten kontroll, som ikke følger opp avtaler og som viser dårlig dømmekraft. Det kan han selvsagt gjøre noe med om han er i stand til det, sier Stanghelle.

Han tror ikke opinionen opplever det Anundsen har gjort som like graverende som politikerne.

– Det tror jeg ikke. Det er flere saker hvor Anundsen mildt sagt har vært på tynn is, både når det gjelder tiggerforbud, asylbarn og Krekar, som isolert sett ikke er noe som alle i dette landet er opptatt av. Men det jeg tror mange får med seg, er at det er en statsråd som står med ryggen mot veggen, og ikke en offensiv statsråd som en hadde trengt i en så viktig posisjon.

Les også: Tajik: Svært alvorlig for Anundsen