NRK Meny
Normal

Stadig færre klarer dette selv

– Vi hjelper flere og flere med punkteringer, og det har nok sammenheng med at mange ikke kan det selv, sier NAF.

Illustrasjon

SETTER BORT OPPGAVEN: Stadig flere nordmenn overlater dekkskift til dekkhotell eller verksted. Det bidrar til at færre kan bytte hjul selv.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

NAF hjalp over 9000 bilister som hadde punktert langs norske veier i fjor.

– Statistikken viser at vi hjelper flere og flere med punkteringer, og det har nok sammenheng med at mange ikke kan det selv, konstaterer Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Samtidig opplever dekkhotellene en eksplosiv økning i antall kunder. Det bekrefter alle dekkhotellene i Vestfold NRK har vært i kontakt med. To av de største aktørene har akkurat utvidet med flere hundre plasser for å kunne møte etterspørselen.

Lite plass og tyngre dekk

Bjørn Olav Olsen

RINGER ETTER VEIHJELP: Bjørn Olav Olsen ved Dekk 1 i Tønsberg har også merket at færre nordmenn tar dekkskiftet selv.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Det er flere grunner til at færre legger om selv, sier Bjørn Olav Olsen ved Dekk 1 i Tønsberg. Han trekker frem at ikke alle har plass til å oppbevare dekk hjemme.

– Samtidig blir dekkene større og det blir tyngre å gjøre jobben, sier han.

Bedre økonomi og tidsklemme gjør at mange velger å betale for å la andre ta seg av det, ifølge Olsen.

Uten reservehjul

Engebretsen understreker at punktering-statistikken også omfatter de som ikke har mulighet til å legge om hjul selv. Nyere biler inneholder verken reservehjul eller jekk. Derfor oppfordrer han de som ikke har det, til å legge ett dekk i bilen.

– På vinteren kan du ha ett av sommerhjulene i bilen, så er man sikret om noe skulle skje, sier han, og påpeker at man bør kunne legge om hjul selv av sikkerhetsmessige hensyn.

– En ting er at man får lengre ventetid om man ikke kan ordne det selv, en annen ting er at det er viktig å komme seg unna trafikkert vei så fort som mulig. Står man på en fjellovergang vil det ta enda lengre tid før hjelpen kommer, så det handler om å tenke seg litt om, sier han.

Færre i nord

NAF ser tydelige forskjeller på hvor i landet folk ber om assistanse i forbindelse med punkteringer.

– I bystrøk er det flere som ber om hjelp, mens i Troms, Finnmark og i Nord-Norge generelt er det svært lite sammenlignet hva vi ser i Sør-Norge. Folk i nord er mer selvhjulpne.