Slik holder du rådyrene unna blomstene

Mangel på mat fører til sultne rådyr på leting etter noe å spise, og selv ikke kirkegårdsblomstene får være i fred. Men det finnes råd som gjør at dyrene holder seg unna blomstene.

Rådyra har forsynt seg av denne blomsteroppsatsen.

En av blomsterslagene som er giftige for rådyr er påskeliljer. Her ser man at rådyrene har spist opp alle stemorsblomstene i blomstergruppa på gravstøtten, men påskeliljene i midten har de latt stå igjen.

Foto: Tori Mari Svendsen

– Hvis rådyrene er sultne nok, spiser de vel nesten hva som helst, sier Geir Mellingen, som er avdelingsleder ved Gjennestad hagesenter i Stokke i Sandefjord.

Han møter støtt og stadig kunder som forteller at rådyrene har spist opp blomstene deres.

– Men det er veldig sjelden vi hører om ville dyr som har spist noe og dødd av det. Det er rart med dyr, men de vet hva som er giftig, sier Mellingen.

Skremmes bort av lukt

Hvis du er plaget av at rådyrene spiser blomstene eller buskene dine, finnes det produkter som skal virke avskrekkende for dem. Ett av dem er blodmel.

Geir mellingen

Geir Mellingen fra Gjennestad gartneri sier det finnes råd som gjør at rådyra lar blomstene være i fred.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Dette er et tørt pulver som er laget av oppmalte bein og blod. Da lukter det blod, og det vil ikke rådyrene ha noe med å gjøre, sier Geir Mellingen.

Et annet triks er å strø et eget granulat mot hjortevilt laget av brente leirkuler, «leca», i hagen eller der dyrene ferdes.

– Også her blir dyrene skremt bort av lukta. Dette brukes blant annet mye ved motorveiene i Tyskland for å holde rådyr og hjort borte, forteller Mellingen.

Det finnes også såkalte «rådyrskremmere» som sender ut høyfrekvente lyder, som visstnok skal holde dyrene unna.

Forsyner seg på kirkegården

– Spesielt hvis kirkegården ligger i nærheten av skogen, merker vi at rådyrene kommer og spiser, sier Bent Hansen, som er kirkegårdsleder i Tønsberg.

Han forteller videre at rådyrene er spesielt glad i tulipaner, men lar påskeliljene stå urørt.

– Påskeliljene er giftige for dem, så de vil dem ikke ha. Men stort sett alt av blomster, og edelgranbar, liker de, sier han.

Rådyr på leting etter mat rundt Søndre Slagen kirke.

Rådyr på leting etter mat rundt Søndre Slagen kirke i Tønsberg.

Foto: Tori Marie Svendsen