Hopp til innhold

Slik forebygger kommunen hoftebrudd

Pensjonister kjører fra dør til dør med bagasjerommet fullt av sand.

Ragnar Fon henter sandsekker.

EFFEKTIV: Ragnar Fon har vært med siden starten, og han besøkte 39 hus den dagen NRK var med. Etter sandutdelingen startet har antall hoftebrudd gått ned.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Det nærmer seg tiden der mange opplever stygge fall på glattisen, som ofte resulterer i hoftebrudd. For at færrest mulig skal oppleve dette, har Re kommune og pensjonistforeningene i kommunen gått sammen.

Hver høst får nemlig alle innbyggerne fra 67 år og oppover tilbud om gratis strøsand.

Lions og frivillige pensjonister kjører fra hus til hus med strøsand i bagasjerommet, og deler ut til dem som vil ha.

– Litt sand fra trammen og opp til postkassa holder for mange. Det redder mange, og en føler seg tryggere når en går på isen, sier Ragnar Fon (71). Han har delt ut sand siden tiltaket startet for ti år siden.

Takknemlig

Blant dem Fon besøker er 87 år gamle Christoffersen. Han er takknemlig for å få strøsand levert på døra.

– Jeg synes det er veldig fint. Vi eldre har bruk for litt støtte fra kommunen etter alle års skattebetaling. Og så er det en hyggelig mann som kommer med det hvert år. Han kan du stole på, sier 87-åringen om Fon.

– Sanda blir brukt hver eneste vinter, og vi har lårbena intakt ennå, takket være den herren der, fortsetter han.

Ragnar Fon henter sandsekker.

SANDPOSER: Ragnar Fon er en av mange frivillige pensjonister som fyller bagasjerommet med strøsand og leverer ut til alle fra 67 år og oppover. Dette er tiende året på rad han er med på dette.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

800 sandposer

Fon teller 800 sandposer, og 110 bøtter i årets utdeling. Det tilsvarer til sammen cirka sju tonn strøsand.

Selv om kommunen ikke sitter på tall for antall hoftebrudd for alle år de siste ti årene, opplyser de at de har sett at tiltaket hjelper, og at de har færre hoftebrudd enn sammenliknbare kommuner.

– Det å se at det virkelig monner, er en veldig fin innsprøytning for å gjøre denne jobben, sier Re-ordfører Thorvald Hillestad.

Tiltaket er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen og pensjonistforeningene. Lions og frivillige pensjonister som Fon, har tatt på seg oppgaven å dele ut sand, mens ASVO bistår med sandposer.

– Det er viktig å ikke glemme noen. Det har skjedd at vi har bommet litt, og da hender det at det kommer telefoner fra folk som etterlyser sandbøtte, sier Hillestad.

Rekordmange møtte opp for å dele ut sandsekker.

FRIVILLIGE: I år var det rekordmange frivillige som møtte opp for å dele ut sand. – Jeg kan ikke huske at vi har hatt så mange som nå. Det er helt fantastisk, sier ordfører Thorvald Hillestad. 

Foto: Karoline Stangenes / NRK