Skryter av båtfolket

Slik så det ut da NRK.no tok en uformell øyinspeksjon etter tidenes sommer. Men dette er unntaket. – Båtfolket fortjener ros, sier Skjærgårdstjenesten.

Forlatte telt på Ormø i Vestfold-skjærgården

Bildet ovenfor er tatt på Ormø, rett utenfor Tønsberg. Der står telt og stoler forlatt, sammen med håndklær og badetøy. Men heldigvis er dette unntaket som bekrefter regelen. For Skjærgårdstjenesten som har ansvaret for vedlikehold og opprydningen i skjærgården i Vestfold, har stort sett bare gode ting å si om båtfolket.

Øystein Hovde, avdelingsleder for Skjærgårdstjenesten Mågerø og medarbeider Casper Næss

Øystein Hovde (t.v.), avdelingsleder for Skjærgårdstjenesten Mågerø og medarbeider Casper Næss (t.h.) i fjor sommer, etter å ha hentet søppelsekker på en av øyene i skjærgården.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

– Båtfolket er flinke til å rydde opp etter seg. Det hender vi finner en og annen engangsgrill som er blitt liggende igjen, trolig på grunn av at de fortsatt er varme når de som har brukte dem reiser. Men ellers er det svært lite søppel etter fritidsbåtbruk i sommer, sier avdelingsleder i Skjærgårdstjenesten i Vestfold, Øystein Hovde.

Les også:

Miljøfokus gir resultater

Han mener de siste årenes fokus på miljø har gitt resultater. De yngre generasjonene er flinkere til å tenke på forsøpling og konsekvensene for miljø og dyreliv, mener han. Kanskje det er Blekkulf som har hatt god innflytelse på de yngste?

Søppelskilt på Vestre Bolærne

– Båtfolket er flinke til å finne søppelkassene vi har satt ut rundt i skjærgården, sier Hovde.

Foto: Kristine Masdal Aadne

– Tidligere brukte vi skjærgården veldig hardt. Vi teltet og lagde mat og bodde over tid på øyene. Det vi ser nå, er at teltarealene på de øyene som har det, står i fare for å gro igjen. Folk bor i båtene sine i stedet for å gå i land på øyene, sier Hovde.

Der det for et par tiår siden kunne bo hele familier, flere uker, på «øya», ser skjærgårdstjenesten nå at familier som går i land og telter, gjør det et par netter eller tre, for å gi ungene den opplevelsen. Så pakker de sammen og drar videre til neste opplevelse.

Det er ikke bare positivt, skal vi tro Hovde. Øyene i skjærgården gror igjen.

– Faktisk slår vi gresset på enkelte øyer, slik at folk skal få slått opp telt. Det gror fort igjen, og er gresset høyt, så lar folk være å slå opp teltet sitt. Og vi vil jo gjerne at øyene skal brukes på den måten også.

Les også:

Øy i Vestfold-skjærgården

Rene strender og svaberg er fasiten etter den flotte sommeren vi har hatt. Båtfolket får fortjent skryt av skjærgårdstjenesten.

Foto: Jan Gulliksen
Forlatte telt og campingstoler på Ormø

Ingen regler uten unntak. Dette er unntaket. På Ormø har noen tatt seg til rette, kost seg og så forlatt stedet uten å rydde etter seg.

Foto: Arne Marthinsen / NRK

Ormø er unntaket

Tilbake til Ormø, øya NRK.no besøkte på sin øyinspeksjon. Telt og stoler, håndklær og badetøy ligger igjen etter noen av sommergjestene. Bjørn Strandli, forvalter av Færder nasjonalpark, sier at Ormø er et gjentagende unntak.

– Det forekommer dessverre regelmessig opp gjennom årene. Det er enkelte miljøer som bruker Ormø som et slags fristed, og tidvis bor på øya, som ikke helt skjønner at de må rydde etter seg, sier Strandli.

Han sier at både han og skjærgårdstjenesten har vært i kontakt med flere av personene som har teltet på øya. De har lovet å rydde etter seg, men som bildene viser har det ikke skjedd.

– Det blir liggende, det blåser over ende og blir ødelagt. Da må vi bare samle det inn og kaste det.