NRK Meny
Normal

Vil politianmelde ulovlig camping i skjærgården

Mange bryter friluftsloven og setter opp telt og camper over lang tid i skjærgården i Aust-Agder. Nå vil Statens naturoppsyn politianmelde enkelte av forholdene.

Camping i skjærgården

Det er mange idylliske steder å sette opp teltet i skjærgården, men flere følger ikke friluftsloven og ligger lenge på samme sted.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Bygartner Jann B. Nilsen

Bygartner Jann B. Nilsen sier langtidscamping i skjærgården er et problem.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Telting forbudt-skilt

Enkelte steder langs kysten har man skiltet et forbud mot camping.

Foto: Asle Hella / NRK
Skjærgården

Det er rift om de fine plassene i skjærgården.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Ifølge friluftsloven er det kun tillatt å sette opp telt i to døgn på samme sted i naturen.

Men denne campingregelen i loven brytes ganske ofte, og dette er svært merkbart i skjærgården hvor det er rift om de beste teltplassene.

Bygartner Jann B. Nilsen i Arendal har eksempler på campingturister som har "bodd" på det samme området i to-tre måneder.

Og det er spesielt på Mærdø og Tromlingene at dette er et problem, ifølge Nilsen.

– Vi har eksempler på at enkeltpersoner har ligget i telt på samme sted siden juni, og det synes vi er i overkant i forhold til todøgnsregelen i friluftsloven, sier Nilsen til NRK.

Vil politianmelde forhold

Problemet med ulovlig telting i naturen er ikke så mye større nå enn tidligere, men forskjellen er at de som gjør dette er mer bevisst på hva de gjør enn for noen år tilbake.

Det sier Arild Pfaff i Statens naturoppsyn i Aust-Agder.

Han sier til NRK at det i år vil kunne komme på tale med en eller flere politianmeldelser mot campingturister som ikke har fulgt reglene.

– Dersom folk ikke flytter seg når vi ber om det, så må de forvente å bli politianmeldt.

– Har det skjedd i Aust-Agder tidligere?

– Det ligger vel an til at det kommer til å skje i enkelte tilfeller nå i år, og det vil være første gang i Aust-Agder at vi går til det skrittet, ser Pfaff.

Mener å ha hevd på området

Bygartner Jann B. Nilsen i Arendal sier flere campingturister hevder å ha særlige rettigheter til et friluftsområde, fordi de har campet på den samme plassen i mange år på rad.

– Det er noen av ulike årsaker som har teltet på enkelte steder i mange år og som dermed mener at de har en slags hevd eller egne rettigheter på området utover det som er hjemlet i friluftsloven. Det gjelder både folk i båter og folk som ligger i telt, sier han.

Nilsen sier mange også nekter å flytte seg når kommunale tilsynspersoner tar kontakt.

– I år har vi hatt noen tilfeller spesielt på Mærdø hvor folk har lagt seg til og ikke vil flytte seg når de har blitt tilsnakket av vårt tilsynspersonell.

– Hva gjør dere da?

– Vi snakker med folk og vi jager ikke noen. Vi river heller ikke ned telt eller gjør andre fysiske tiltak. Vi har en tett og god dialog rundt dette med Statens naturoppsyn og melder tilbake til de, sier Nilsen.

Ny forvaltningsplan for skjærgården

I disse dager arbeides det med en ny forvaltningsplan for skjærgården i Aust-Agder frem til 2018.

Et av punktene som trekkes frem som en utfordring i planarbeidet er ulovlig telting og ankring av båter i skjærgården.

Statens naturoppsyn i Aust-Agder er godt kjent med problematikken, sier Arild Pfaff i SNO.

– Man ønsker jo at flest mulig mennesker skal kunne få oppleve dette enkle friluftslivet som teltlivet er. Og da er denne regelen kommet for at flest mulig skal få tilgang til de beste plassene. Dersom noen få tar de beste plassene over lengre tid, så må de andre nøye seg med de nest beste plassene, sier han.

– Men er det ikke nok gode plasser å ta av i skjærgården slik at alle som vil kan ligge så lenge de ønsker?

– Det er mange teltplasser der ute. Men det er nå engang slik at de beste plassene blir okkupert først. Og så er det jo slik at telt som ligger lenge på samme plassen, vil påføre slitasje på underlaget og vegetasjonen. Så det er ønskelig også av den grunn at det er en viss rullering, avslutter Pfaff.

Skjærgårdsidyll

Det er mange fine teltplasser i skjærgården langs sørlandskysten.

Foto: Thomas Sommerset / NRK