Salmonella-bakterien sprer seg i Tønsberg.
Ni personer er smittet av en salmonellabakterie som sprer seg i Vestfold. Fire andre kan være smittet. Det bekrefter kommunelege Stein Holan.
Må finne kilden
- Salmonellabakterien er ikke farlig for voksne, friske mennesker. Men bakterien kan være farlig for barn, eldre og svekkede. Derfor må vi finne kilden, sier fungerende fylkeslege Svein Lie.
Det vanligste er at salmonellabakterien sprer seg gjennom egg eller kjøtt fra fjærfe. - Det er trolig ikke tilfelle her, sier Lie. - Det er en god mulighet for at dette kommer fra krydder, bønner eller bønnespirer. Men vi har ennå ikke fått avklart det, det jobbes det med nå.
Flittige dobesøk venter dem som blir smittet av salmonella-bakterien.
Venter flere syke
Kommunelegen i Tønsberg er også smittevernansvarlig i kommunen, og har fått oppgaven med å samordne jakten på smittekilden. - Han samarbeider også med næringsmiddeltilsynet, sier Lie. Den fungerende fylkeslegen blir ikke forundret hvis flere blir smittet av bakterien. - I et sånt hendelsesmønster kan det alltid skje. Derfor er det også viktig å få tatt prøver av så mange som mulig som en kan mistenke syke, slik at vi får ringet inn smittekilden.
- Det viktigste er håndhygiene, sier Marit Nilsen i næringsmiddeltilsynet.
- Hygiene er viktig
- Nå må vi først få navnene på de syke, så går vi igang med intervjuer for å finne ut hva de har spist, sier Marit Nilsen i Næringsmiddeltilsynet. - Det viktige nå er at legene er observante, og at folk er observante. Får du diaré, ta kontakt med lege og få avgitt en avføringsprøve, slik at vi kan ringe inn smittekilden, sier Nilsen som også oppfordrer til god håndhygiene på kjøkkenet. - Tenk på hygiene hele tiden. Og du kan gjerne også bruke forskjellige skjærefjøler til forskjellige typer kjøtt. Da er det lettere å begrense mulighetene for spredning av bakterien, skulle du være så uheldig å få bakterien inn på ditt kjøkken.
Symptomene på en salmonella er mave- og tarmbesvær med diaré, som i enkelte tilfeller kan inneholde blod.