Hopp til innhold

Rusavhengige ønsker seg en ren by

– I JOBB-tiltaket har allerede fått inn 200.000 kroner av ti bedrifter. Vi håper at flere i næringslivet kan støtte oss, sier prosjektleder Per Tvetene i Kirkens Bymisjon.

– Vi søkte midler gjennom Extrastiftelsen og fikk tre år med penger. Det første året fikk vi full dekning, men i år er vi nødt til å dekke 30 prosent av driftsbudsjettet på egenhånd, sier Per Tvetene, prosjektleder i tiltaket "I JOBB".

Derfor har han utfordret næringslivet i Tønsberg til å støtte prosjektet.

– Kirkens Bymisjon har per dags dato mottatt nærmere 200.000 kroner av ti bedrifter. Vi venter fortsatt på svar, sier Tvetene og påpeker at han har sendt ut forespørsel til omtrent 300 bedrifter i Tønsberg i starten av juni.

Per Tvetene

STOR PÅGANG: Prosjektlederen Per Tvetene sier at det har vært stor pågang siden oppstarten i fjor sommer. – Det er førstemann til mølla, og vi har alltid folk som vil jobbe, sier han.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Ønsker å fortsette

Etter ett års drift av tiltaket I JOBB ønsker Kirkens Bymisjon å fortsette prosjektet for rusavhengige og psykiske syke mennesker.

Midlene de har fått av Extrastiftelsen er beregnet til 2018, men de ønsker å beholde tiltaket utover det angitte årstallet. Det er en svært givende og viktig ordning for rusmisbrukere og mennesker med psykiske lidelser, mener prosjektlederen.

– Mange av dem har kanskje ikke hatt jobb på mange år, men her kan de kjenne at de er betydningsfulle de også, sier han.

LES OGSÅ: Møter opp tidlig for å jobbe

– Lavterskeltilbudet drar oss opp

I JOBB-tilbudet er et landsomfattende prosjekt. Per dags dato er det 40 deltakere i Vestfold.

Knut Arne Simonsen og Thom Rune Storsveen er blant deltakerne som alltid møter opp tidlig for å sikre seg en plass. Begge har vært med siden oppstarten, og begge på grunn av rusavhengighet.

– Det er veldig fint å få et avbrekk fra rusen, så det er greit å ha noe å gjøre, sier Knut Arne Simonsen.

I JOBB

TIDLIG UTE: Knut Arne Simonsen (t.v.), prosjektlederen Per Tvetene, Eivind Eikrem og Thom Rune Storsveen er tidlig ute for å gjøre byen ren.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Etter en arbeidsulykke i Nordsjøen for over 20 år siden, ble han rusmisbruker. Rusen var et resultat av det Simonsen synes er den største utfordringen: Å bare sitte hjemme.

Thom Rune Storsveen er enig.

– Jeg har vært gjennom "x-antall" behandlinger, men for meg har dette vært redningen. Det er helt utrolig at kommunen ikke klarer å dra oss opp, men det gjør lavterskeltilbudet, sier Storsveen som har vært rusavhengig siden han var 13 år.

Hektisk på sommertiden

Øyvind Myhre

FORNØYD: – Det har vært en veldig fin opplevelse å ta del i dette prosjektet. De hjelper oss med det daglige renholdet i byen, og det er veldig bra, sier Øyvind Myhre, driftssjefen i Bydrift i Tønsberg kommune.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Øyvind Myhre, driftssjef i Bydrift i Tønsberg kommune, setter pris på tiltaket.

I år har de støttet prosjektet med søppeltraller, annet renholdsutstyr, og henting av søppel.

– Vi har en veldig levende by, så denne jobben er kontinuerlig. Og selvfølgelig, nå som sommeren er her, blir det enda mer søppel. Så dette er en viktig jobb. Det er veldig fint å få litt bidrag fra Bymisjonen, sier Øyvind Myhre.