Møter opp tidlig for å få jobb

Fire dager i uka er det førstemann til mølla; premien er fire timers betalt arbeid for mennesker som kanskje ellers hadde blitt sittende hjemme.

Kirkens bymisjon I jobb

Knut Arne Simonsen gleder seg til hver arbeidsdag. Her i gang med bystøvsugeren i Nedre langgate i Tønsberg.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Siden 1. juni har Kirkens Bymisjon tilbudt rusavhengige og mennesker med psykiske lidelser over 40 år jobb i Tønsberg.

Kirkens Bymisjon I jobb

Prosjektleder Per Tvetene i Kirkens Bymisjon sier interessen for «I Jobb» er stor.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Prosjektet «I JOBB» har gjort byen renere, og prosjektleder Per Tvetene har ikke sett tegn til at interessen for å jobbe har dabbet av i løpet av de ti ukene de har holdt på.

– Det har vel egentlig vært motsatt. Jeg har plass til åtte og har hatt åtte arbeidere hele tiden. Noen er her hver dag og noen kommer tidlig for å få plass, rundt halv åtte. Egentlig starter vi ikke før halv ni, forklarer han.

Tidlig ute

En av dem som er på plass hver eneste arbeidsdag er Knut Arne Simonsen. I signaloransje arbeidsdress trosser han regnet og sørger alltid for å være tidlig nok ute.

– Det hender at det er fullt, så det lønner seg å komme litt tidlig. Da er jeg i hvert fall sikker på at jeg kommer med på lasset, sier han.

Simonsen ble uføretrygdet etter en arbeidsulykke i Nordsjøen for over 20 år siden. Etter mange år som rusmisbruker går han nå på legemiddelassistert rehabilitering. Rusen var et resultat av det Simonsen synes virkelige problemet: Å bare sitte hjemme.

Nå er det å komme seg ut igjen en del av løsningen.

Verdsettelse

Prosjektleder Tvetene tror kontakten med andre mennesker er helt sentralt.

– Det å få en klapp på skuldra gjør noe med menneskene. Det er viktig å få gode tilbakemeldinger, forklarer han.

Kirkens bymisjon IJobb

Dette er en av tre utendørs bystøvsugere i landet. – Et fantastisk arbeidsredskap, sier prosjektleder Per Tvetene.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Per Tvetene har leid inn én av Norges tre utendørs bystøvsugere, et arbeidsredskap han mener har gjort underverker.

– Den tar glass, papp og er helt fantastisk til å gjøre rent med. Nå leier jeg den, men jeg håper at byen kan kjøpe denne maskinen sammen med oss.

Næringslivet er allerede på ballen og både støvsugeren og «I JOBB»-prosjektets fremtid ser lys ut. Bymisjonen er delvis finansiert ut 2017, men Tvetene prøver stadig å skaffe private oppdrag for å gjøre prosjektet selvgående.

– Bedre enn å sitte hjemme

– Hva de bruker pengene til er deres sak. Men på de to månedene vi har holdt på er det flere som ikke ruser seg fordi de skal på jobb dagen etter, forteller han.

Og Knut Arne Simonsen har ingen planer om å gi seg. Jobben er jo en suksess.

– Jeg har ikke hørt om én som har sagt noe vondt om dette. Så jeg gleder meg til hver dag jeg skal ut. Det er så mye bedre enn å sitte hjemme.