Hopp til innhold

På oljeleting i ferieparadiset

Nærmere 900 kilometer skal undersøkes.

Mannskaper rydder skjærgården for olje

Mannskaper rydder opp i skjærgården etter oljelekkasjen fra Godafoss.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er seks uker siden containerskipet Godafoss grunnstøtte utenfor Hvaler-øyene og sølte til Oslofjorden med tungolje.

På grunn av store mengder is og vanskelige forhold har ikke mannskapene kommet skikkelig til i skjærgården før nå.

Befaring av strendene

Men nå trekker isen og vinteren seg tilbake, og mandag 4. april gikk startskuddet for en omfattende undersøkelse av strender og fjæresteiner i Vestfold-skjærgården. Det betyr i realiteten 900 kilometer med strandsone.

Men først og fremst er det hekkeområdene til sjøfugl som skal sjekkes, sier skadestedsleder Kenneth Olsen fra Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing, IUA Vestfold, på vei til en holme sør for Østre Bolæren i en av båtene til Skjærgårdstjenesten.

– Det vi konsentrerer oss om i første omgang er sjøfuglreservatene, for de må tas før ferdselsforbudet i tilknytning til hekkingen trer i kraft 15. april. Vi håper vi rekker å befare og eventuelt rense opp innen den tid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En av Skjærgårdstjenestens båter

Båter fra Skjærgårdstjenesten og Sivilforsvaret blir brukt for å få mannskapene fram til områdene som skal undersøkes.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Trolig små mengder olje

Olsen sier at man garantert kommer til å finne olje der isen har trukket seg vekk, men han regner med at det dreier seg om relativt små mengder og spredt utover flekkvis.

– Men det er ikke noen mengder å snakke om det vi har funnet så langt i dag.

Grågås-reir

Fire egg fra grågåsa blir forhåpentligvis klekket til en oljefri skjærgård.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

På holmen ligger et reir med fire store grågåsegg og viser at livet går videre ute i skjærgården etter Godafoss-havariet. En selflokk velter seg av et skjær i nærheten da vi nærmer oss med båten, og skarv og annen sjøfugl lever tilsynelatende i en vårlig idyll.

Høyttrykksspylere på strender

Det begynner å bli en stund siden man fant døde og oljetilsølte fugler, og mannskapene fra IUA Vestfold regner heller ikke med at det lenger flyter olje i sjøen. Nå gjelder det å klargjøre hekkeområdene, og deretter starter opprenskningen av de områdene vi tobeinte liker å bruke om sommeren.

– Spor av olje kan nok finnes, men mesteparten skal vi få vekk fra strender og svaberg. Og på de mest populære strendene kommer vi til å bruke høyttrykkspylere med varmt vann for å renske opp om det trengs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjøfugler

Klar til hekking?

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Få funn av olje

Etter en dag i skjærgården melder mannskapene at det foreløpig ser bra ut.

– I Nøtterøy-skjærgården er det til nå sjekket innpå tjue øyer, og bortsett fra noen småflekker med olje på Store og Lille Rauer er det ingen funn, sier informasjonsansvarlig i IUA Vestfold, Arnt E. Foldvik.

Han har også snakket med mannskaper som har vært ute på Fugløya, Fugløyron, Langholmene og Bramskjæra utenfor Larvik, og heller ikke de har funnet noe olje ennå.

– Men befaringen fortsetter, og vi vet jo at det finnes olje enkelte steder, understreker Foldvik.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark