Hopp til innhold

Over 100 000 kroner i bomgjeld

Flere klarer ikke å betale bompasseringene sine. Namsmannen i Sandefjord har hatt folk som skylder 100 000 kroner i bompenger.

Bomstasjon

GJELD: De fleste som har bompenger-gjeld skylder et par tusen kroner.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Vi har fått flere bomstasjoner i Vestfold. Vi ser en økning i antall saker i passeringer uten å betale, sier seksjonsleder Hilde Slyngstadli hos Namsmannen i Sandefjord.

Hun har ikke tall på hvor mange bomregninger som havner hos Namsmannen, men sier de behandler nesten daglig ubetalte bomregninger.

Hilde Slyngstadli

NAMSMANN: Hilde Slyngstadli hos Namsmannen i Sandefjord opplever en økning i antall bomregninger som blir forsøkt tvangsinnkrevet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Må tvangsinnkreve

Kjører du på E18 gjennom Vestfold fra Gulli i Tønsberg til Telemark grense, har du siden 12. januar 2015 måttet betale 50 kroner, hvis du ikke har rabatt, for å kjøre gjennom seks bomstasjoner. Tre av bomstasjonene er rundt i Sandefjord. En bomregning kan vokse seg stor med renter og gebyrer, sier Hilde Slyngstadli.

– De fleste har et par tusen kroner utestående. Det blir det fort når det går til namsapparatet. Men vi har hatt folk som skylder godt over 100 000 kroner i bompenger, sier Slyngdstadli.

Når folk ikke kan betale for seg, havner sakene hos Namsmannen. Da blir flere av regningene betalt. Hvis ikke, kan Namsmannen tvangsinnkreve pengene ved å ta trekk i skyldnerens lønn eller ta pant i eiendeler.

– Det er mange som ikke har passeringsbrikke. Jeg vet ikke om det er evne eller vilje til å betale det går på, eller en kombinasjon kanskje, sier Slyngstadli.

Har flere kreditorer

Avdelingsleder Nina Holtan Jacobsen i NAV i Sandefjord ser også at flere ikke betaler bompasseringer innen fristen. Hun sier at ofte er bomselskaper eller inkassoselskaper en av flere kreditorer folk da har.

– Jeg tror det handler om folks totale situasjon og rutiner for å betale regningene sine, sier Nina Holtan Jacobsen.

Hun oppfordrer folk som ser at det kan bli vanskelig å betale regningene sine om å kontakte NAVs gjeldsrådgivere i kommunen fort.

– Regningene har kommet til inkasso. Vi anbefaler at folk kontakter gjeldsrådgivere i kommunen for å håndtere hverdagsøkonomien og den gjelden man har opparbeidet.

Dermed kan gjeldsproblemene få en løsning.

– Vi forsøker å få til løsninger med alle kreditorene, også de som innkrever bompenger, sier Nina Holtan Jacobsen.

Stabile tall

Vegfinans administrerer bompengeinnkrevingen på E18 i Vestfold og kan ikke bekrefte tendensen for Sandefjord, fordi selskapet ikke har tall bare for kommunen. Men selskapet opplyser at de har tall for hele Vestfold og at det ikke var noen økning i inkassooversendelser fra 2015 til 2016.

Antallet inkassosaker har ligger stabilt på mellom 5,5 % og 6,5 % for dem som må betale full pris og rundt 2 % for folk med AutoPass-avtaler.

Andre bomselskaper som Bomringen Bergen og Fjellinjen i Oslo og Bærum har heller ikke opplevd endring i betalingsmønsteret.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark