NRK Meny
Normal

Mor: – Spurte om skadene, men fikk ikke svar

Moren til Christoffer Gjerstad Kihle så sår og blåmerker på sønnen sin, men hevder hun aldri fikk noe godt svar på hvordan han hadde fått skadene.

Christoffer Gjerstad Kihle

Tirsdag 20. mars startet rettssaken mot moren til Christoffer Gjerstad Kihle. Hun er tiltalt for medvirkning til vold og legemsbeskadigelse med døden til følge. Kodal-gutten døde 2. februar 2005.

Foto: Petter Melsom / NRK

Tanken på at den åtte år gamle gutten kunne ha blitt påført skadene av sin stefar – kvinnens ektemann – har aldri vært en reell tanke hos henne.

Kvinnen nektet straffskyld etter tiltalen om passiv medvirkning til volden som førte til at sønnen hennes døde, da straffesaken mot henne startet i Tønsberg tingrett tirsdag.

Hun hevder det var en sjokkerende opplevelse da hun ble gjort kjent med tiltalen – sju år etter at Christoffer Gjerstad Kihle døde i sengen sin hjemme i Kodal.

– Han hadde skrubbsår og blåmerker, slik alle vanlig aktive gutter har. Jeg kan ikke kjenne meg igjen i påstandene om at han hadde blåmerker så store som tennisballer, sa hun da hun startet sin forklaring.

Den 37 år gamle kvinnen svarte rolig og fattet på spørsmålene hun ble stilt under sin forklaring.

Les også:

– Ugjenkjennelig

Da gutten fikk omfattende og synlige skader i ansiktet, hevder moren at hun spurte ham gjentatte ganger for å få greie på hvordan han hadde fått dem.

– Han svarte bare husker ikke og vet ikke, men jeg slo meg ikke til ro med det. Jeg spurte ham flere ganger, sa den 37 år gamle kvinnen.

– Men han hadde jo så store blåmerker i ansiktet at han var ugjenkjennelig, kommenterte tingrettsdommer Idar Pettersen.

– Jeg husker at han hadde blåmerker, men jeg kjente ham igjen, svarte moren.

Rett før moren inntok vitneboksen hadde gutten biologisk far gråtende forklart seg om hvordan sønnen gradvis ble mer sint og aggressiv etter at moren og stefaren flyttet sammen og giftet seg. Han hevdet også at han ble nektet samvær med Christoffer. Moren forklarer derimot at faren hadde sagt at stefaren kunne adoptere sønnen, og at Christoffer ikke ville til ham.

– Christoffer ble mer sint og ville hjem til mor, sa faren til retten og forklarte at både sønnen og hans tidligere kone forandret seg.

Han forklarte at han i ettertid har fått forståelse av at det var stefaren som overtok kontrollen i hjemmet. Faren brøt sammen i retten og hadde problemer med å huske og forklare seg.

Christoffers mormor skal også vitne i retten i dag. Hun sa til NRK.no at hun var veldig spent på å møte datteren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christoffer-saken i retten, 20. mars.

Rettssaken mot moren startet tirsdag 20. mars.

Foto: John André Samuelsen / NRK

Ble fratatt barna

Både Tønsberg tingrett og Agders lagmannsrett fant det bevist at det var hodeskadene stefaren påførte Christoffer 1. og 2. februar 2005, som førte til at han døde.

«Man kan meget lett forestille seg hvilken situasjon Christoffer befant seg i og hvilke redsler han opplevde. Han hadde ingen å henvende seg til, og endog hans mor stilte ikke opp for ham», skriver Agder lagmannsrett i premissene for straffeutmålingen.

Christoffers mor har fått to barn med Christoffers stefar, men har blitt fratatt begge av barnevernet. Dette skyldes ifølge forsvareren Thomas Randby ikke mistanke om vold, eller mishandling, men manglende evner til å ha omsorgen for barna.

– Dette er relevant i forhold til hva hun forsto rundt det som skjedde med Christoffer, sa Randby til retten og la til at han vil legge fram nye bevis om dette i retten, blant annet en sakkyndig vurdering som ble brukt i fylkesnemnda.