Hopp til innhold

– Øyehelsetjenesten er sprengt

Det blir flere med dårlig syn i Norge i fremtiden fordi antall eldre øker.

Synsundersøkelse

SYNSUNDERSØKELSE: Marthe og Synnøve ved Krogh Optikk i Tønsberg illustrerer hvordan optikere gjennomfører synsundersøkelser.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Bente Monica Aakre tror det vil bli et problem for dagens helsetjenester å klare å dekke befolkningens behov for øyehjelp i fremtiden, og mener at optikere bør utnyttes bedre.

– Optikere finnes over hele Norge og de utfører over en million synsundersøkelser i året. Det er den største øyehelsetjenesten vi har i primærhelsetjenesten. De kan avlaste spesialhelsetjenesten i stor grad og det blir altfor lite gjort, sier hun.

Aakre er instituttleder for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

– Lite bevissthet

Nylig talte hun for helse- og omsorgskomiteen om Stortingsmelding 26, som handler om primærhelsetjenesten i fremtiden.

Da Aakre så meldingen for første gang, reagerte hun på at syn ikke var nevnt i meldingen med ett ord.

– Synet er utrolig viktig, 80 prosent av de sansene vi tar inn tar vi inn gjennom synet, sier Aakre som tror nordmenn tar godt syn for gitt.

– Det er lite bevissthet rundt syn i samfunnet og i befolkningen. Vi tenker ikke over at vi har syn og at vi har et godt syn, sier Aakre.

Reduserte belastningen

I Skottland har en modell som utnytter lokale optikere i primærhelsetjenesten, redusert belastningen på spesialhelsetjenesten med 4,5 prosent. I England økte belastningen på øyehelsespesialister med 23 prosent i samme periode.

Generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, håper nå på et lignende prosjekt i Norge.

– Vi blir flere mennesker, vi blir flere eldre og dermed flere som får synsproblemer. Mange tenker at dette er et problem som kommer, men vi er der allerede for vi ser at øyehelsetjenesten er sprengt.

Synsundersøkelse

UNDERSØKELSE: Optikere gjennomfører årlig over én million synsundersøkelser.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Etterlyser bedre samarbeid

Haugo mener samarbeidet mellom helsesøstre i skolen, fastleger og optikere må bli bedre.

Han tror det er flere grunner til at optikere ikke brukes mer i dag.

– Vi har vært helprivate i mange år og mange som arbeider i den offentlige helsetjenesten tenker ikke så mye på optikeren. Dessuten koster optikeren penger, så en helsesøster i skolen vil for eksempel ikke henvise til en optiker fordi det koster penger for foreldrene.

Mer enn å se små bokstaver

Hos Krogh Optikk Tønsberg kan optiker Simon Dørheim fortelle at godt syn ikke bare handler om å kunne se små bokstaver på en plakat.

– Vi er flinke til å gå til tannlegen og vi leverer bilen på verksted, men synet er vi av en eller annen grunn ikke like flinke til å vedlikeholde, sier han og legger til at dårlig syn ikke alltid handler om mangel på briller eller linser.

– Det kan være lysstyrken hjemme for eksempel. Godt syn handler om så mye mer enn bare briller, sier Dørheim.

Simon Dørheim

VEDLIKEHOLD: Optiker Simon Dørheim sier folk flest ikke er så flinke til å vedlikeholde synet sitt og at syn handler om mer enn bare briller og linser.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark