NRK Meny
Normal

Lewinsky: – Nettmobbing er som et slag i magen

HORTEN (NRK): Snart 20 år etter skandalen som drev Monica Lewinsky under jorda, tok hun bladet fra munnen under et besøk i Horten.

Det var en glad og rakrygget Monica Lewinsky som møtte opp i Horten torsdag.

– Intime tanker og detaljer ble delt med hele verden. Det var ting som var tatt ut av kontekst. Jeg ville dø, sa Monica Lewinsky under foredraget i Horten torsdag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– De siste 17 år har jeg følt på skam og angret på det som skjedde. Spesielt med tanke på familien, men også for landet mitt, sa Lewinsky under Marie Høeg-konferansen for lokale næringslivsledere i Horten torsdag.

Det var en rakrygget og glad Monica Lewinsky som snakket til publikum, og fremhevet hvor stort omfanget av netthets kan bli.

Som 20-åring fikk Lewinsky stilling som praktikant i Det Hvite Hus, og utviklet etter hvert et forhold til USAs daværende president Bill Clinton.

Da nyheten sprakk ble forholdet kjent for en hel verden på internett i løpet av få timer.

– Det var ikke som når lillebroren min leste dagboka mi, eller en ungdomskjæreste viste fram kjærlighetsbrevet jeg hadde skrevet til alle på skolen. Nettmobbing er som et slag i magen. Min erfaring er at skam på internett er annerledes. Jeg følte at hele verden hatet meg, sa Lewinsky.

Se Lewinski snakke om netthetsen:

– Jeg ville dø

Da Starr-rapporten om Clinton og Lewinskys forhold ble overlevert til Kongressen i 1998 satt Lewinsky på et hotellrom i New York og stirret på dataskjermen og ropte.

– Intime tanker og detaljer ble delt med hele verden. Det var ting som var tatt ut av kontekst. Jeg ville dø, sa hun.

– Jeg forelsket meg i sjefen min, noe som ikke er så uvanlig. Det som er mer uvanlig var at jeg tilfeldigvis forelsket meg i en president, sa hun.

CLINTON LEWINSKY

SKANDALEN: Lewinsky var bare 22 år gammel da hun opplevde netthets etter at skandalen med president Bill Clinton ble kjent.

Foto: AP

Lewinsky fortalte at holdningene til henne var verre enn det presidenten møtte.

– Jeg fikk høre «well that's different». Det har forfulgt meg som en skygge. Som kvinne har jeg måttet betale en høyere pris for det som skjedde, sa Lewinsky og understreket at det fortsatt er slik på de fleste arenaer i samfunnet.

– Jeg har stor tro på at personlige historier kan gjøre verden til et bedre sted, sa Lewinski.