Rosemangel hos blomsterhandlere

Blomsterhandlere og grossister gikk tom for roser. Etterspørselen er enorm, spesielt etter røde og hvite roser.

Roser på Farmannstorget Tønsberg

Roser på Farmannstorget Tønsberg.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Landets største blomstergrossist er Blomsterringen. De har blant annet en avdeling i Stokke som dekker store deler av Østlandet.

Leveransene er 20-doblet

Avdelingsleder Simen Berg har ikke mye roser å by på nå. Leveransene er mer enn 20-doblet.

– Selv om vi skal levere roser og andre blomster til å markere både sorg og glede, så er det ikke på denne måten vi skal tjene pengene våre, sier Berg.

Han forteller at det nå ikke er mye å tilby. Roser dyrkes blant annet i Afrika på denne tiden av året og grossistene får leveransene derfra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Simen Berg

Avdelingsleder Simen Berg hos grossisten Blomsterringen, sier det ikke er mange rosene å tilby nå fordi mange blomsterhandlere kjøper opp mot 20 - 30 ganger mere enn de pleier.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Vi har gjort nødvendige skritt for å klare å dekke etterspørselen i dagene som kommer, sier Berg, og minner om at det kommer til å bli stor etterspørsel, ikke minst i forbindelse med begravelser.

Butikkene ble utsolgt

Mange som skulle delta i markeringene mandag fikk ikke kjøpt blomster. Butikkene ble fort utsolgt.

I butikken til Klemmetsby blomster i Tønsberg sentrum ble det tomt for roser tidlig mandag. Marit Medby som jobber i butikken, sier folk kjøpte de fikk tak i og at prisen ikke hadde noen som helst betydning.

– De som ikke fikk tak i roser, kjøpte andre snittblomster, sier Marit Medby.

Hun forteller at hun ikke hadde bestilt så veldig mange roser til denne mandagen og hadde ikke forestilt seg at etterspørselen ble så stor. Hun angrer likevel ikke på at hun ikke hadde flere å selge.

Selv har hun lagt ned blomster i hjembyen Horten, men det ble ikke roser.

– Jeg hadde ikke mere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marit Medby

Marit Medby jobber i Klemmetsby blomster i Tønsberg sentrum. Mandag handlet det kun om roser og de ble fort utsolgt. Tirsdag var det ikke stort utvalg å få tak i.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fakkeltog mandag, tilbake på Torget tirsdag

I Sandefjord møtte Liv Olsen og Dag Engebretsen opp på Torget tirsdag formiddag, selv om de gikk i fakkeltog og la ned blomster mandag.

– Vi har fulgt det hele i løpet av helgen, og kommer her for å vise vår solidaritet over for de som har gått bort og deres pårørende og venner, sier Liv Olsen.

– Denne hendelsen viser også hvordan den oppvoksne slekt står samlet og viser mot og styrke i en vanskelig tid. Dette gjør sterkt inntrykk, sier Dag Engebretsen.

– Etter dette kan vi eldre dø i fred i visshet om at framtiden blir ivaretatt på en skikkelig måte, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Roser på Torget i Sandefjord

Mye blomster er også lagt ned på Torget i Sandefjord.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

De to er ikke alene om å møte opp ved de store blomstersamlingene rundt om. Det kommer folk hele tiden - nær sagt over alt hvor blomster er og blir lagt ned. Noen har med seg en bukett, en enkel blomst eller et lys. Andre kommer bare for å være der, se, føle og tenke.

Blomster i Sandefjord

Blomster, lyd og flagg - sterkt å se folks engasjement etter tragediene på Utøya og i Oslo.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK