Hopp til innhold

Leger frykter nye fraværsregler gir merarbeid

Fraværsordningen for videregående skoler er blitt strengere. Leger mener det er uheldig at de må dokumentere fravær som ellers ikke krever medisinsk behandling.

Leger frykter mer jobb etter fraværsordning

LOVENDRING: – Det tar opp timene til folk som er syke og som trenger de timene, sier helsesekretær.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– I forrige uke synes jeg ikke det var så mange henvendelser, men denne uka her har det eskalert, sier helsesekretær ved Nøtterøy legesenter Kristine Røgeberg.

I juni av fastslo Kunnskapsdepartementet at alt fravær på videregående skoler skal dokumenteres med legeattest for å få gyldig fravær. Ifølge Aftenposten merker legekontorene allerede en økt pågang av elever som ønsker legeattest.

– Jeg tror det kommer til å bli verre hvis ikke det blir gjort noen forandring. Det tar opp timene til folk som er syke og som trenger de timene, sier Røgeberg.

Ventelister

Allmennlege og leder ved Legeforeningen i Vestfold, Tom Ole Øren, er redd dette skal medføre unødvendig bruk av tid på pasienter som ikke behøver medisinsk behandling.

Han frykter det kan bli lengre ventelister for dem som har behov for hjelp.

– Vi har kommet i en situasjon der vi skal dokumentere fravær, selv om fraværet ikke er i noen tilstander som vi skal behandle, men heller dokumentere at de har vært borte fra skolen, sier Øren.

Strengere enn i arbeidslivet

Rektor på Nøtterøy videregående skole, Anita Eikeland Larsen, mener at regelverket for videregående elever er strengt.

– Det er faktisk strengere enn det arbeidslivet krever. I arbeidslivet holder det med en egenerklæring de første dagene, sier Eikeland Larsen.

Kritiske til lovendringen

Øren sier at Legeforeningen har vært kritiske til det nye regelverket, og at de kommer til å følge saken videre.

– Jeg synes det er litt drøyt å si at vi kaster bort tiden, for det gjør vi ikke. Men jeg synes at det er litt uheldig at vi skal dokumentere medisinske tilstander som normalt ikke fører til at pasienter kommer hit, men på grunn av en lovendring, så må de dokumentere på en annen måte enn før, sier Øren.

Tom Ole Øren

KRITISK: Allmennlege Tom Ole Øren er kritisk til lovendringen.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

I en e-post til NRK sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Magnus Thue, at de ønsker å sende et klart signal om at det ikke er greit å være borte fra undervisningen uten grunn.

– Det er oppmøteplikt i videregående opplæring, og i utgangspunktet bør man derfor ikke ha noe udokumentert fravær. Med en grense på ti prosent tas det høyde for at elever med for eksempel forkjølelse eller annet kortvarig sykefravær, kan være borte uten at det er nødvendig med sykemelding. Det er derfor ingen grunn til at elevene skal måtte gå til lege oftere enn vanlige arbeidstagere, sier han.