NRK Meny
Normal

– Tar gjerne fravær for å streike mot nye fraværsregler

Elever i Vesterålen streiker i dag i protest mot de nye fraværsreglene. – Regner med vi får fravær, men det er det verdt, sier elev Frida Austbø.

Elever ved Sortland videregående skole protesterer mot den nye fraværsgrensa

Fra høsten får elever som har mer enn 10 prosent fravær i et fag stryk, og hovedhensikten er å forhindre skulk. Elever ved Sortland videregående skole protesterer mot den nye fraværsgrensa.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Elever i videregående i Vesterålen streiker i dag mot regjeringens nye fraværs-regel. Dersom en elev har minst ti prosent ugyldig fravær i et fag – blir det ingen karakter i faget.

– Den nye fraværsregelen er altfor streng. Den vil lage mer problemer enn den løser. Det vi gå hardt ut over alle som sliter med psykisk sykdom, har dårlig immunforsvar eller og blir mye syk, sier elev Frida Austbø, som går på industriteknologi ved Hadsel videregående skole avdeling Melbu.

– Vil ramme skjevt

Hun mener fraværsregelen som gjelder i dag bør videreføres.

– Jeg skjønner at det må være en grense. Men 10 prosent blir for strengt. Noen fag har vi såpass sjelden at du fort kan oppnå ti prosent fravær.

I et 2-timersfag vil det bli slik at etter fravær i én dobbeltime, har eleven passert 5 prosent fravær i terminen, og det må sendes varsel. Neste fravær vil etter reglene føre til bortfall av karakter, om da ikke fraværet kommer inn under unntakene.

Ifølge Utdanningsdirektoratet skal den nye regelen forhindre skulking.

«Fraværsgrensen vil tre i kraft fra og med skoleåret 2016–2017. Grensen vil gjelde fravær fra timer i enkeltfag, ikke elevenes totale fravær. Elever som har mer enn 10 prosent fravær i ett fag, vil ikke få karakter i faget,» skriver Utdanningsdirektoratet.

– Skivebom

Frida Salo Austbø

Frida Austbø ved Hadsel videregående på Melbu er en av dem som streiker den siste skoletimen i dag.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Frida Austbø mener direktoratet bommer fordi den nye reglene rammer også dem som ikke skulker.

– Skal den nye fraværsgrensa ha effekt må den utformes for å stoppe skulking. Skolene bør helle prøve å fange opp de som skulker tidlig i skoleåret, og sette i gang tiltak for å motvirke tendensen. Starte med å finne ut hvorfor de skulker. Mange er skoletrøtte eller de kan ha problemer hjemme, sier Frida Austbø.

Får fravær

I dag risikerer hun fravær og deltar på demonstrasjonen på Sortland.

Lærerne må gi oss fravær når vi er borte. Men dette er en sak som engasjerer meg. Og mange lærere også. Så det er det verdt, mener Frida Austbø.

Elever ved Sortland videregående skole protesterer mot den nye fraværsgrensa

– Å gjeninnføre maksgrense for fravær i den videregående skolen, er et skritt i feil retning, mener Frida Austbø og Lovna Hovdan.

Foto: Bente H. Johansen / NRK