Hopp til innhold

Ønsker at dette blir en del av undervisningen

En hest har satt seg fast i gjørmen, eller har falt og kommer seg ikke opp. Hvordan hjelper man et dyr på flere hundre kilo?

Brannvesenet øver seg på hesteredning

Se video fra øvelsen her

Denne uka er brannmenn fra flere steder i landet samlet på Melsom videregående skole for å få opplæring i hvordan man redder dyr, og da spesielt store dyr som hester.

– Vi håper å kunne dele av vår kunnskap slik at flere kan få den kompetansen som trengs, sier brannmester i Sandefjord Jan Helge Olsen.

Jan Helge Olsen

Brannmester i Sandefjord, Jan Helge Olsen håper at flere får samme kompetanse som Sandefjord brannvesen i fremtiden.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Sandefjord brannvesen er foreløpig de eneste i landet som har utstyr som er beregnet på å redde store dyr. De har også en hestedukke, Odin, som de øver med.

Les også:

Eksperthjelp fra utlandet

I tillegg til å dele kunnskapen som brannmennene fra Sandefjord sitter på, har de fått besøk av en ekspert i dyreredning fra England.

– Vi er heldige og har fått en av sjefinstruktørene for slike kurs i England til å være med oss. Det kan vi lære mye av, sier Olsen.

Kurset består av en teoribit, og en del hvor det trenes på ulike scenarioer som kan oppstå med dyr som trenger hjelp.

Olsen forteller at det som er viktig å tenke på når en skal redde så store dyr som hester, er dyrets krefter. Hesten vil være usikker og redd, og instinktet sier at den skal forsvare seg.

– Det kan blant annet føre til livstruende spark mot redningsmennene. Derfor er det viktig med rett utstyr, og masse øvelse på ulike situasjoner, sier Olsen.

Reddet en ordentlig hest

Siden Sandefjord brannvesen fikk utstyret ved årsskifte har de deltatt på to oppdrag hvor hester har trengt hjelp.

Brannmann i Sandefjord, Fredrik Borg, var med på et av dem.

– Det gikk helt etter boka, og det er gøy å se at det fungerer i praksis, sier Borg.

Han mener det er svært viktig å ha god kunnskap om hvordan så store dyr reagerer i stressende situasjoner, og hva som er viktig å tenke på når en blir kalt ut på et slikt redningsoppdrag.

– Det er også viktig at folk der ute vet at brannvesenet har kompetanse og utstyr til et slikt type redningsoppdrag, slik at privatpersoner kan ringe oss i stedet for å forsøke å hjelpe til selv, for det kan få alvorlige konsekvenser, sier Borg.

Viktig kompetanse

Stallsjef på Melsom videregående skole, Terje Olsen Nalum, er glad for at dyreredning endelig blir satt på dagsorden.

Terje Olsen Nalum

Stallsjef ved Melsom vgs., Terje Olsen Nalum er glad for at brannvesenet setter dyreredning på dagsorden.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Overalt sliter vi med kompetansen i forhold til redning av dyr, og i utgangspunktet er dette livsfarlige dyr hvis de kommer i en situasjon hvor de føler seg presset, sier Nalum.

Nalum er takknemlig for at brannvesenet har valgt Melsom videregående skole som øvelsesarena, og at han selv har muligheten til å delta på kurset og tilegne seg kompetanse.

I stallen på Melsom videregående skole er det i dag 83 hester, og fra tid til annen skjer det ulykker.

– Da er det godt å vite at kompetansen finnes der ute, slik at dyrene kan få den hjelpen de trenger og blir godt ivaretatt, sier Nalum.

Ønsker kompetanse landet over

Jan Helge Olsen håper på sikt at flere brannvesen i landet skal ha kompetanse innen dyreredning.

– I Sandefjord har vi laget et system med forskjellig verktøy og lignende, som passer veldig godt til hesteredning, og dette håper vi å få innført i flere brannvesen rundt om i landet, sier Olsen.

Han ønsker også at dyreredning skal bli en del av undervisningen på Norges brannskole etter hvert.

Øvelse på redning av hest

Det er mange forholdsregler som må tas når et stort dyr skal reddes.

Foto: Sandefjord brannvesen