Hopp til innhold

«Odin» kan gjøre dem best i landet

Norges første hestedukke skal gi de ansatte ved Sandefjord brannstasjon spesialkompetanse innen hesteredning.

Sandefjord brannvesen skal bli best på hest

F.v. Beredskapsleder, Carl Fridthjof Jacobsen, brannkonstabel, Christian Olsen, brannmester, Jan Helge Olsen, brannkonstabel, Sigurd Solberg, er stolte eiere av Norges første hestedukke.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

På Sandefjord brannstasjon blir hestedukken, «Odin», montert. Sammen med Melsom VGS har de blitt eiere av Norges første hestedukke.

– Pass på så ikke hesten sparker!

Da NRK ankommer brannstasjonen henger «Odin» i en grønn snor fra taket. Bena hamres på, sammen med hodet, ører og hale.

– Pass på så ikke hesten sparker, ler en av brannkonstabelen.

Det er ikke tvil om at det ligger mye motivasjon og humor i luften. Engasjementet er stort og brannmester, Jan Helge Olsen, forteller at de ønsker å bli en ressurs på dyreredning i Norge.

Ønsker å formidle mer kunnskap om dyreredning

Brannmester, Jan Helge Olsen

Brannmester, Jan Helge Olsen, forklarer at hesten sine ører vil peke mot hodet om den føler seg stresset.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Det er ikke uvanlig å høre om brannkonstabler som redder katter ned fra trær, svaner bort fra veier og ugler ut fra piper. De redder både stort og smått fra alle

slags rare situasjoner.

Olsen mener likevel at de må få bedre og mer kunnskap i å redde tunge dyr ut fra farlige situasjoner.

Avhengige av personlig initiativ

Pådragsgiveren for dette prosjektet er Olsen selv som er utdannet agronom og brannmann. Han så etter hvert at det manglet kompetanse på dette området.

Med støtte fra fagforeningen og ledelsen ved Sandefjord brannstasjon, deltok han på et Animal Rescue-kurs i England.

Det er to år siden han deltok på kurset og han er fremdeles den eneste i Norge med dette kurset.

– Nå skal vi i gang med å utarbeidet rutiner og utstyr for å sikre brannmannskapene under en potensiell dyreredning, forteller han.

Olsen ønsker og håper at dyreredning skal bli en oppgave for norske brannvesen på lik linje som med andre redningsoppgaver.

Vil ha med veterinærmyndighetene

Håpet er at de skal få med veterinærmyndighetene i Vestfold. Olsen forklarer at det er farlig å nærme seg en hest som er skadet, og at dyret da trenger å bli bedøvd.

Beredskapsleder ved Sandefjord brannstasjon, Carl Fridthjof Jacobsen, håper de kan bli en synlig ressurs på hesteredning ved østlandsområdet og hele Norge.

– Vi føler vi blir satt litt på kartet med dette prosjektet. Vi skal også lansere et kurs i dyreredning på Melsom Videregående skole på vårparten. Der inviterer vi alle i brannvesenet i hele Norge som ønsker å delta, forteller Jacobsen.

– Prisverdig at det blir tatt tak i

I Åsgårdstrand bor Roger Haeselich med sine to hester, Jeger og Meister. Han mener det er prisverdig det Sandefjord brannvesen nå setter i gang med.

– Jeg har vært med på en del ulykker og det som går igjen er at innsatspersonell ikke vet helt hvordan de skal takle det, og da blir det fort en utrygg situasjon, forteller han.

Det at de nå legger kommandolinjer og et system som de kan jobbe etter er viktig. Hvis ikke kan man få en utrygg situasjon for både dyr og mennesker, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Roger Haeselich

Hesteeier, Roger Haeselich med hestene, Jeger og Meister, mener det er et livsviktig prosjekt Sandefjord brannvesen er i gang med.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Burde blitt tatt tak i for lenge siden

Haeselich mener det burde blitt tatt tak i for lenge siden. Derfor er han glad for at Sandefjord brannvesen selv søker å utdanne seg innen dette feltet.

– Har man for eksempel en brann på en større gård vil man kanskje ha 20 redde hester og hvis det da er 20 redde brannmenn også kan dette potensielt bli en farlig situasjon for både mennesker og dyr, forteller Haeselich.

Ser frem til å begynne å øve

Nå er «Odin» ferdig montert og Olsen ser frem til å begynne å øve.

– Nå skal vi i gang, alle vaktlagene i Sandefjord først så får vi få det ut til resten av landet, smiler Olsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark