Katten som stjeler hos naboen

Hagehansker, sokker og vaskekluter forsvinner daglig i nabolaget.

Lille Kattepus på tyvtokt.

PÅ TYVTOKT: Karianne Lysen sier at hun ikke vet hvorfor preferansen har falt på akkurat disse gjenstandene. – Det er vel det hun finner tilgjengelig når hun er ute i hagene.

Foto: Privat

På terrassen hjemme hos Karianne Lysen i Tønsberg ligger det over 60 ulike hagehansker, luer, sokker, vaskekluter og engangshansker.

Man skulle tro at Vestfold-kvinnen er en engasjert samler, men det er hun ikke. Den som står bak fangsten, er katten med navnet Lille Kattepus.

– Det begynte med en vott i november i fjor, men nå tar den med seg ting daglig. Det har blitt en betydelig mengde, ler katteeier Karianne Lysen.

Katta stjeler i hagene til folk.

TYVERI: Eier Karianne Lysen sitter på over 60 gjenstander som har blitt stjålet av kjæledyret med navnet Lille Kattepus. Savner du noe?

Foto: Privat

Håper naboene tar kontakt

«Tyveriet» har hun lagt ut på en Facebook-gruppe der folk utlyser ting de har mistet eller funnet i nærområdet.

– Ja, nå har jeg lagt ut en post på Facebook, jeg har også vært rundt de nærmeste naboene og ringt på døra og spurt om de savner noe, men det er ikke noen som gjør det. Så da må hun ha hentet alt et stykke unna, sier Lysen.

Til tross for at hun synes at hele historien er morsom, så håper hun at naboene tar kontakt slik at de kan få tilbake tingene sine.

– Jeg kommer til å ta vare på alt til over sommeren, og om ingen tar kontakt, så blir det vel kastet til slutt.

Lille Kattepus på tyvtokt.

OVER SOMMEREN: Tingene kommer til å bli liggende over sommeren i håp om at eierne melder seg.

Foto: Privat

Flere årsaker

Veterinær Eric Henrichsen ved Horten dyreklinikk sier at det kan være mange ulike stimuli som står bak en slik atferd, men at det er vanskelig å vite hva årsaken egentlig er.

Veterinær Eric Henrichsen.

JAKT: Veterinær Eric Henrichsen sier at myke ting som sokker, hagehansker og luer kan imitere et levende bytte.

Foto: Privat

– Det å samle på ting er jo en vanlig atferd i dyrelivet, spesielt hos hunnkatter. De blir trigget til å «stjele» dersom de har hatt kattunger eller skal ha kattunger, sier Henrichsen.

Det har Lille Kattepus. I fjor sommer hadde hun et kull med seks kattunger.

Men det kan også skyldes at katten er stresset, oppmerksomhetssyk eller blir styrt av jegerfølelsen.

– Urbane katter kan ha et manglende utløp for jaktbehovet, så de forsøker å finne en erstatning for et levende bytte, sier han.

Slik kan du forhindre det

Henrichsen understreker at det er mulig å ty til et par triks som kan begrense at kjæledyret drar på tyvtokt hos naboen.

1. Kartlegg territoriet

Fordi katter er territorielle dyr, kan man forsøke å finne ut av hvor området starter og slutter. Det vil ikke forhindre atferden, men det kan gjøre det enklere å returnere ting.

2. Aktiviser katten hjemme

For å begrense katten i å stjele hos andre, kan man gjøre den mer aktiv hjemme.

– Ha noen korte og hyppige leketider, for eksempel sånne aktiviseringsleker som slipper ut godbiter, understreker Henrichsen.

3. Finn ut av når katten stjeler

Vanligvis skjer tyvtoktene på samme tidspunkt hver gang. Finn ut av når på dagen kjæledyret er mest aktivt, og prøv å holde katten inne.

4. Legg ut ting i hagen

En annen mulighet er å legge ut egne objekter i hagen, slik at katten ikke går for favorittgjenstanden til naboen.

– Vi prøver å finne alle slags mulige hypoteser, men kanskje stjeler katten bare fordi den synes at det er gøy? avslutter veterinæren.