NRK Meny
Normal

Håper på OL-billett

Fredrik van der Horst er tilbake etter fire års skadefravær. – Formen er bra og nå håper jeg å komme til OL, sier han.

Fredrik van der Horst

Langdistansetalentet er tilbake på den internasjonale arenaen. Skøyte-EM er første stopp.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Til helgen er det EM i skøyter på Hamar. Fredrik van der Horst er klar for Vikingskipet, fire år etter at han gikk sitt forrige internasjonale mesterskap.

– Jeg gleder meg. Det blir gøy å gå et internasjonalt mesterskap igjen og ha det norske hjemmepublikummet i ryggen, sier tønsbergløperen til NRK.no.

Fredrik van der Horst har vært i god form det siste året. I høst vant han 10.000 meter i NM og nå ser han fram til et nytt mesterskap i Vikingskipet.

Les også:

– Drømmen er å møte jubelen fra publikum på vekslingssiden og la jubelen bringe meg videre. Det er nesten som en rus, sier van der Horst.

Håvard Bøkko, Fredrik van der Horst and Sverre Lunde Pedersen

Van der Horst i selskap med Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen.

Foto: Todd Korol / Scanpix/Reuters

Liten interesse fra Nederland

Men det kan bli færre publikummere enn normalt på internasjonale mesterskap. Arrangørene har solgt færre forhåndsbilletter enn ved tidligere mesterskap.

Sven Kramer skal ikke delta i EM. Vanligvis dukker det opp 2000–3000 nederlendere for å følge sine skøytehåp i Vikingskipet, men interessen derfra er ikke like stor i år.

– Det er OL-sesong, og Nederland har VM på hjemmebane som de prioriterer. I tillegg er det vanskelige økonomiske forhold i Nederland, sier generalsekretær Nils Einar Aas i Norges Skøyteforbund til NTB.

Størst press på Bøkko og Pedersen

Fredrik van der Horst

Den 24 år gamle skøyteløperen mener han er velegnet til å representere Norge i årets OL i Sotsji.

Foto: Poppe / Scanpix

Men selv uten Kramer i EM blir kampen om medaljene hard. Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen regnet som de norske medaljehåpene. Det er van der Horst godt fornøyd med.

– Det er de som er de mest profilerte løperne og har mest press på seg. Jeg kan nyte det om det går bra, men har ikke det samme forventningspresset , sier han.

24-åringen sier han jobber med å skjerpe innsatsen på de ulike distansene. Men han er innstilt på å få langdistanseønsket sitt oppfylt i helgen.

– Det store målet er å få gå 10.000 meter. Her har jeg de største resultatene fra tidligere, og jeg har dreid fokuset mye mot det jeg tydeligvis er god på.

– Fortjener OL-mulighet

Neste måned er det duket for OL i russiske Sotsji. Om han selv får skøyte olympisk med nederlenderne er han mer usikker på.

– Forhåpentligvis har jeg en sjanse til å bli vurdert til lagtempo, 5.000 eller 10.000 meter. Jeg har gjort en god jobb, og føler at det er fortjent å få vise fram hva jeg er god for i Russland.