NRK Meny
Normal

Tre menn gjemte kokain bak butikk

Politiet fant én kilo kokain ved en matvarebutikk i Horten. Tre menn må sitte flere år i fengsel for befatning med narkotikapartiet.

Tinghuset i Tønsberg

Ankeforhandlingen gikk i Agder lagmannsrett i Tønsberg 5.–8. oktober. Dommen ble avsagt allerede 9. oktober.

Foto: NRK

2. juni 2014 beslagla politiet i Horten én kilo kokain som var gjemt under en container bak en matvarebutikk i Horten.

En 32-åring og en 29-åring, begge menn fra Litauen, samt en norsk mann på 28 år er dømt til henholdsvis tre år, tre år og seks måneder og to år og ni måneder fengsel i Agder lagmannsrett i starten av oktober.

Alle anket dommene de fikk i Nordre Vestfold tingrett i april. 29-åringen fra Litauen ble også straffet for å ha brutt et varig innreiseforbud til Norge han fikk i 2009.

Omfattende avlytting og politispaning

26. mai 2014 tok den yngste litaueren ferge fra Litauen til Strømstad i Sverige, hvor han møtte nordmannen. De to ble kjent da de sonet ulike dommer i Skien fengsel fire-fem år forut.

Derfra gikk turen til Horten via Oslo.

Et par dager senere kom den 32 år gamle litaueren til Horten i sin egen bil som han hadde kjørt fra Litauen. Her tok han inn på hotell, og dagen etter observerte spanere fra politiet at han og en tredje litauer tok ut en rektangulær pakke fra en bil og tok den med inn på hotellet.

De neste dagene avlyttet politiet flere litauiske telefonnumre som de to dømte litauerne og nordmannen benyttet.

2. juni ble den yngste litaueren sett gående fra sin leilighet til containeren bak butikken, bærende på noe som han hadde lagt inn i plastposer. Han gikk bak containeren og kom tilbake uten noe.

I pakken var det nøyaktig 1002 gram kokain med en gjennomsnittlig renhetsgrad på 76 prosent. Den blokkformede pakningen var pakket inn på en profesjonell måte, da selv ikke to narkotikahunder reagerte på den.

«Det har skjedd noe greier»

Da nordmannen og den yngste litaueren kom tilbake til containeren på formiddagen 3. juni, var altså ikke pakken der.

Deretter var det hektisk telefonvirksomhet mellom de involverte partene, og nordmannen skrev blant annet «Det har skjedd noe greier, en latterlig utvikling» til en person i det norske mottakerleddet.

Senere på dagen den 3. juni ble nordmannen og de to litauerne pågrepet av politiet.

Retten mener at måten de tiltalte kommuniserte på, ved bruk av mobiltelefoner med litauisk nummer, og med en tydelig forsiktighet om hva de sa, indikerer klart at det dreier seg om narkotikatrafikk med profesjonelt tilsnitt – på lik linje som måten kokainen var innpakket.