NRK Meny
Normal

«Søsteren» frifunnet for løgn

En 28 år gammel kvinne er frifunnet etter å ha fortalt politiet at hun var søsteren til en norsksomalisk mann (24) som er én av de mistenkte etter terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate Mall i Kenya i 2013.

Hassan Dhuhulow i Westgate

Det er dette bildet som man mener viser Hassan Abdi Dhuhulow i aksjon i Westgate. Kvinnen hevdet hun var hans biologiske søster.

Foto: HO / Afp

Da saken ble behandlet i Larvik tingrett i fjor, ble kvinnen funnet skyldig i falsk forklaring. Nå har Agder lagmannsrett frifunnet henne.

Den 28 år gamle kvinnen kom til Larvik fra Somalia som niåring. Der levde hun i en storfamilie, sammen med blant annet den terrormistenkte mannen.

For å få opphold i Norge forklarte familiens overhode at kvinnen og 24-åringen var søsken. Det endte med at begge fikk norsk statsborgerskap i 2003.

Etterforskningen etter terrorangrepet i Kenya førte til mistanke om at den ene av terroristene hadde tilknytning til Larvik. Derfor ble den 28 år gamle kvinnen kalt inn til avhør. Der bekreftet hun flere ganger at hun var 24-åringens biologiske søster.

DNA-test

Først da politiet ba om en DNA-test, ble kvinnen bekymret for at hun hadde løyet om slektsforholdet til den 24 år gamle mannen. Derfor oppsøkte hun politiet noen dager senere og la kortene på bordet.

I retten forklarte kvinnen at hun løy til politiet blant annet fordi hun var redd for at både hun og de andre hun hevdet hun var i familie med, kunne bli kastet ut av landet dersom det kom fram at de likevel ikke var i slekt.

Lagmannsretten har kommet fram til at dette er en løgn som er straffri.