Hopp til innhold

Frykter en ny flom

Det er nok en gang ventet store nedbørsmengder i Vestfold. – Sivilforsvaret står klare hvis det skulle bli nødvendig.

Numedalslågen

VÅTT: Det er ventet store nedbørsmengder i fylket vårt natt til torsdag og første del av torsdagen. Her fra da vannstanden sto svært høyt i Numedalslågen 3. september.

Foto: BAARD BERG WILHELMSEN / NRK

Det neste døgnet ventes det store nedbørsmengder i fylket vårt.

Foreløpig er NVEs flomfare-varsel i fylket på nest høyeste nivå, oransje, men direktoratet oppgraderte nylig varselet for torsdag i Andebu, Lardal og Larvik til høyeste nivå – rødt.

Utover kvelden er det ventet forholdsvis små regnmengder, men natt til torsdag og første del av torsdagen skal regnet slå hardt innover oss. Fra midnatt til klokka 06 på morgenen er det ventet mellom 16 og 30 millimeter regn i Vestfold.

– Bakken er så mettet etter mye nedbør de siste dagene at selv moderate mengder kan føre til alvorlige situasjoner. Fylkesmannen følger nøye med på situasjonen, skriver de på sine nettsider.

Det er bare et par uker siden sist Vestfold opplevde ekstreme nedbørsmengder, noe som særlig rammet Re kommune. Da hjalp mange sivile til, blant annet med traktor.

– Godt forberedt

Jan-Helge Kaiser

FORBEREDT: Fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser sier at kommunene er godt forberedt på nedbørsmengdene.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Fylkesberedskapssjef Jan-Helge Kaiser forteller at kommunene og beredskapsetatene har forsterket bemanningen fordi de frykter en ny flom.

– De er til stede ute for å holde kontinuerlig oversikt over situasjonen. Bondelaget og frivillige organisasjoner er også forberedt på å bistå. Mitt hovedinntrykk er at kommuner og beredskapsetater er godt forberedte, og at de har ressurser på plass, sier han.

Fylkesberedskapsrådet var samlet tidligere i dag for å få en felles oversikt over situasjonen, og der deltok også bondelaget og flere kommuner.

Ifølge Kaiser står sivilforsvaret klare med flomvern og flompumper hvis det skulle bli behov for det.

Han forteller at både kommunene og beredskapsetatene har forberedt virksomheter og beboere i utsatte områder på ekstremregnet.

– I tillegg inspiserer kommunene og etatene blant annet avløp og stikkrenner. Vegvesenet er ekstra bemannet, og har også folk ute som følger med på værutviklinga.

Revetal Tekstil

UNDER VANN: Slik så det ut utenfor Revetal Tekstilbutikken på Revetal 3. september, forrige gang fylket ble rammet av store nedbørsmengder.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Nødetatene kan få problemer

I tillegg til skader som følger direkte av flom og skred, kan stengte veier føre til at nødetater og hjemmetjenestene får problemer med å komme fram. Ifølge Kaiser er kommunene og nødetatene forberedte på å finne alternative løsninger.

– Denne gangen har vi vært ganske tidlig ute med å anmode og informere gårdbrukere om å sikre rundballer, ettersom flytende rundballer kan gjøre en del skade hvis de blir liggende på bruer og lignende, sier Kaiser.