Hopp til innhold

Flyselskap ber jobbsøkere skjule kroppskunsten

Vil du ha jobb som kabinansatt i Widerøe, må alle tatoveringer og piercinger dekkes til. Også Norwegian forbyr ansatte å vise tatoveringer.

Tatovør

TATOVØR: Aleksander Lien møter mennesker i alle samfunnslag i jobben sin som tatovør.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

Når Widerøe skal ansette nye kabinansatte stilles det blant annet krav til svømmedyktighet og plettfri vandel, men også kroppskunst.

Piercinger og tatoveringer må dekkes til når man bruker uniform.

– Det er en del av vårt uniformsreglement. Vi skal fremstå mest mulige nøytrale, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe

Representerer selskapet

Hun sier flyselskapet har mange ansatte som har tatoveringer og piercinger, men at tatoveringer må dekkes til og piercinger må tas ut når de er på jobb i uniform.

– På jobb representerer man selskapet. Det er mange som har behov for å uttrykke seg på ulike måter. Det må man gjøre på fritiden når man bare representerer seg selv, sier Brandvoll.

Silje Brandvoll, direktør for Kommunikasjon og Samfunnskontakt i Widerøe

REPRESENTERE: Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Silje Brandvoll forklarer at det er viktig for Widerøe at de ansatte representerer selskapet på jobb.

Foto: Ola Helness / NRK

Hun vet ikke årsaken til at reglene er slik, men utelukker ikke at noen passasjerer kan føle seg støtt eller er lite begeistret for tatoveringer.

– Dette er en bransjestandard som også andre flyselskaper følger, sier, kommunikasjonsdirektøren.

Man kan altså ikke jobbe hos Widerøe dersom man har tatoveringer på knokene?

– I utgangspunktet ikke. Da må man finne en måte å dekke det til på, sier Brandvoll.

Må bruke plaster

Også i Norwegians uniformsregler får ikke ansatte i fly ha synlige tatoveringer, eller vise politiske symboler eller andre symboler.

– Vi er et globalt selskap og ønsker ikke å støte noen av våre passasjerer, sier pressetalskvinne Astrid Mannion-Gibson i Norwegian.

Tatoveringer må være tildekket av uniformen.

– Og dersom det ikke er mulig, skal de dekkes med plaster, sier Astrid Mannon-Gibson.

Vil fjerne fordommer

Aleksander Lien, daglig leder i Alien's Tattoo i Tønsberg, tatoverer mennesker i alle yrkesgrupper. Han synes det er snodig at tatoveringer trekkes fram i stillingsannonsen sammen med kun fire andre krav.

Aleksander Lien

FORDOMMER: Lien sier toleransen for tatoveringer i samfunnet er blitt høy, men at man fortsatt mer å gå på.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

Jo fortere man løsner snippen på dette, desto fortere blir man kvitt fordommene rettet mot tatoveringer og menneskene som bærer dem, sier Lien.

Han tror ikke det er mange yrkesgrupper som har et slikt forbud for sine ansatte.

– Det er trygt å fly sammen med en tatovert person. Jeg har aldri hørt om et fly som krasjer på grunn av tatoveringer, sier Lien.

Gleder seg

Geir Tetli Fossen

FØRST TATOVERING: Geir Tetlien Fosen skal sitte i stolen for første gang og tatovere underarmen.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

Geir Tetlie Fossen (19) fra Horten skal mandag ta sin første tatovering, han har hatt lyst til å tatovere seg siden han var liten. Motivet falt på en ulv som skal plasseres på underarmen.

– Det er jo en viss fare for at noen arbeidsgivere ikke vil ansette folk med synlige tatoveringer. Det har jeg hatt i bakhodet da jeg valgte min. Den er lett å skjule, sier Fossen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark