NRK Meny
Normal

Flyktningene mangler vinterklær

Flere av flyktningene på UDIs mottak på Oslofjord Convention Center i Stokke har ikke nok klær. 1000 flyktninger som bor på senteret mangler også sine personlige eiendeler.

Flyktninger Brunstad

Eiendelene til mange av flyktningene er har ikke kommet til Brunstad.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Jeg har sett enkelttilfeller hvor de kun har det de står og går i, sier HMS-ansvarlig på Oslofjord Convention Center, Nils Vedvik.

Klesmangelen gjelder både voksne og barn, men Vedvik understreker at Røde Kors gjør det de kan og at flertallet av beboerne på senteret har klærne de trenger.

– Det er vanskelig å si hvem som trenger klær. Vi trykker nå på overfor UDI og Røde Kors for å løse dette, sier Vedvik.

Fryser ned eiendeler

Det er UDI som har ansvaret for at flyktningene har klær. En av grunnene til klesmangelen er at halvparten av flyktningene på Brunstad har ikke fått tilbake sine personlige eiendeler og klær etter ankomsten til Norge.

Nils Vedvik

Nils Vedvik, HMS-ansvarlig på Oslofjord Convention Center i Stokke.

Foto: Mathilde Thorsøe / NRK

Dette blir fryst ned i to dager ved første stoppested for å fjerne eventuelle smittestoffer.

– Tidligere kom alt fra Refstad i Oslo. Men etter at mottaket i Råde åpnet, har ingen fått tingene sine ettersendt. Det er fryktelig leit, men jeg vet ikke hvorfor det er slik, forteller Vedvik.

Det kan heller ikke UDIs direktør i region sør, Tormod Stavenes, svare på, men han beklager. Stavenes sier at flyktningstrømmen til Norge de siste månedene har vært langt større enn UDI hadde forutsett.

– Den store logistikken for å få dette til er krevende. Vi gjør det beste vi kan, og jeg har bedt om en oversikt fra Brunstad, sier Stavenes til NRK.

Røde Kors jobber med oversikt

Røde Kors skal nå skaffe seg en oversikt over flyktningenes klesbehov.

De og andre frivillige organisasjoner, blant annet Refugees Welcome to Vestfold, har samlet inn flere billass med vinterklær.

Kjetil Brenna, leder av Røde Kors sitt arbeid på Brunstad, sier de er klare til å dele ut på kort varsel.

– Vi har kommet langt med å organisere klesutdelingen, sier han.

Klærne ligger nå blant annet på et stort lager i Sandefjord.