Filmet sex med 14-åring, og la ut på Snapchat

En 16 år gammel gutt fra Larvik innrømmer delvis straffskyld for å ha filmet mens han hadde sex med sin to år yngre kjæreste.

Inngangsdøren til Larvik tingrett.

RETTSSAK: Saken mot 16-åringen gikk for Larvik tingrett torsdag.

Foto: Thor Olav Moen / NRK

Episoden skjedde i januar i år. Gutten var på det tidspunktet ikke fylt 16 år. Jenta var 14. Da handlingen skjedde og videoen ble filmet, var de to kjærester, men forholdet tok slutt raskt etterpå.

Påtalemyndigheten har tiltalt gutten for å ha produsert seksualisert materiale av barn, og gjort dette tilgjengelig for andre via sosiale medier, og dermed krenket jenta.

Fikk beskjed av venninnner

Først i juni, da jenta gjennom venninner fikk vite at videoen var var delt på Snapchat, valgte hun å politianmelde gutten.

Hun understreket i sin forklaring at hun ikke var klar over at hun hadde blitt filmet, og at hun ba ham slette videoen etter at hun ble klar over dette.

Isolerte seg

Etter bruddet valgte jenta å kutte kontakten med eks-kjæresten, også i sosiale medier. Hun ble imidlertid fortalt at han viste fram videoen, både på skolen, i byen og via Facebooks meldingstjeneste messenger.

Jenta sa i sin forkaring at hun har fått sitt sosiale liv begrenset, har opplevd panikk, redsel og vært flau. Hun har tidvis isolert seg. Hun har også vært redd for å møte gutten som hun tidligere stolte på, og opplever at han brøt tilliten og sviktet henne.

To versjoner

Tiltalte avviste i retten at han hadde vist videoen til noen andre, eller fortalt at den eksisterte. Han innrømmet imidlertid å ha gjort den tilgjengelig på Snapchat for mellom 30 og 40 venner.

Han mener at bruken av emojies for å sladde ansiktet til jenta gjør at det er vanskeligere å identifisere henne. Han hevdet også overfor retten at 14-åringen samtykket til filmingen.

– Alvorlig

Aktor, politiadvokat Torunn Hallenstvedt Siqveland, sier at det som har skjedd er seksualisering av barn, og at det er skjerpende at videoen ble spredt i sosiale medier flere måneder etter at den ble filmet. Hun mener den tiltalte visste hva han gjorde da han filmet og delte filmen.

– Det er bekymringsfullt at ungdom ikke tar inn over seg alvoret i å dele seksualisert innhold. Konsekvensene kan bli katastrofale, sier politiadvokaten.

Påstand om fem måneder fengsel

Aktor ber retten straffe 16-åringen med en fem måneders betinget fengselstraff. Hun mener også at gutten bør få 5 000 kroner i bot.

Den fornærmede jentas bistandsadvokat, Sile Stenvik, la ned påstand om erstatning på 50 000 kroner fra tiltalte til den fornærmede jenta.

16-åringens forsvarer, advokat Lene Lund Roberg, mener gutten bør frikjennes. Hun mener det ikke er bevist at jenta ikke samtykket i filmingen, eller at filmen viser seksualisering av barn. Dette fordi den er sladdet ved hjelp av emojies, og det faktum at jenta var påkledd og det ikke er mulig å se det er et barn som fremstilles i seksuell aktivitet.

Dom i saken faller senere.