NRK Meny
Normal

Streikefaren er overhengende - olja ryker først

Meklingsfristen går ut ved midnatt, og streikefaren vokser seg større minutt for minutt. – Veldig mange nordsjøarbeidere vil bli tatt ut, varsler Fellesforbundet.

Agility Group.

Som en av mange bedrifter er det Agility Group og en rekke andre i industrisektoren fagbevegelsen ønsker å ramme i første runde ved en streik.

Foto: Haakon Wærstad

En streikevår er i anmarsj. Selv om det er 1. april er det ingen spøk, det arbeidsgiversida truer med etter at de vanlige forhandlingene for frontfagene brøt sammen. Fellesforbundet har varslet at snaue 9300 av deres medlemmer tas ut i streik onsdag dersom partene ikke blir enige i dag.

Det er organisasjonene YS og Fellesforbundet som streiker dersom partene ikke blir enige om lønn og pensjonsrettigheter når fristen går ut ved midnatt.

Les også:

Ved midnatt kan 530 personer i Vestfold bli tatt ut i første streikeomgang. De største bedriftene som rammes er Adecco Solution, Manpower på Framnes og Industrimekanikk - alle i Sandefjord - med nærmere 400 ansatte.

Sikter streikevåpenet mot olje-Norge

For at oppgjøret skal bli godt er fagbevegelsen villig til å gå rett i strupen på de rikeste arbeidsgiverne. Mange oljearbeidere er blant de første som streiker.

– Flesteparten av de streikende blir hentet fra industribedrifter. Mange av disse jobber opp mot oljesektoren, enten de befinner seg i Nordsjøen eller på land, sier Rune Samuelsen.

Han er leder av Søndre Vestfold Fagforening, som tilhører Fellesforbundet.

I fylket hans jobber det mange i oljerelatert virksomhet, som for eksempel leverandørindustrien. Landets økonomi kan bli skadelidende av en oljerettet streik, men det skaper ikke nevneverdig bekymring hos Fellesforbundet.

– Vi er vel ikke verdens fattigste land akkurat, så om Nordsjøen forblir urørt i 14 dager tåler vel den norske stat det. Ved å ramme arbeidsgivere i oljeindustrien tar vi først ut folk fra bedrifter som har bedre anledning til å takle en streik økonomisk enn de som ikke jobber med olje, sier Samuelsen.

På landsbasis er det varslet at rundt 17.000 fagorganiserte arbeidere blir tatt ut i første streikebølge.