NRK Meny
Normal

Bråk om mulig Oslofjordforbindelse

Innbyggere i Horten reagerer kraftig på at Statens vegvesen har foretatt undersøkelser i den fredede skogen ved Karljohansvern.

Hortensere reagerer på boring

Foto: Fredrik Laland Ekeli.

Både i skogen og på tomt som eies av kommunen, er det satt opp pinner og boret i jorden. Folk i Horten frykter at det nå planlegges ny Oslofjord-forbindelse i området.

Da NRK snakket med ordfører i Horten, Børre Jacobsen (H) onsdag formiddag, kjente han ikke til at Statens vegvesen var gitt tillatelse til å borre på den kommunale grunnen.

Ordfører ser ned i borrehull

Børre Jacobsen ser ned i hullet Statens vegvesen har boret

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Jeg må innrømme at det kom overraskende på oss. Vi har fått en forespørsel om kabler og rør i området, men så langt vi greier å avdekke så er det ingen som har gitt en tillatelse, sier Jacobsen.

– Vi finner ikke dette skriftlig noe sted. Det hadde jeg satt pris på om vi hadde.

Indrefileten i Horten

Etter at undersøkelsene ble kjent har en aksjonsgruppe gått hardt ut mot Statens vegvesen.

– Jeg synes ikke noe om denne boringen over hodet, sier Torild Brække.
Hun er lokalpolitiker for Venstre, og hevder at både skogens dyr og planteliv er fredet.

Torild Brække

Brække misliker prøveboringen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK


– Dette er Hortens indrefilet. Det er et nydelig skogsområde som har den høyeste fredning. Vi kan ikke plukke verken planter eller trær her. Dette er et viktig område for Horten kommune.

Klokken 17 onsdag arrangeres fakkeltog i regi av aksjonsgruppa "Nei til fjordkryssing". Der markerer gruppa hva de mener om prøveboringen.

Vurderer ulike løsninger

Prosjektleder for konseptvalgutredning av Oslofjordkryssing i Statens vegvesen Anders Jordbakke, sier de ser på ulike løsninger.

Anders Jordbakke

Vegvesenets prosjektleder understreker at det vil ta lang tid før noe blir avgjort for en ny forbindelse mellom øst og vest for Oslofjorden.

Foto: Statens Vegvesen


– Dette er for å se på muligheten for å utvikle det framtidige transportsystemet over Oslofjorden. Vi ser bredt på muligheter i ulike geografiske områder, med ulike former for bru- og tunnelkryssing, samt bedre fergesamband.

Vegvesenet vil vite hvilke muligheter som er gjennomførbare. Etter en omfattende gjennomgang av mange steder vil de i den siste fasen vil de se på utvalgte korridorer.

– Når vi sier korridorer er det viktig å understreke at det er snakk om områder som er flere kilometer brede. En av disse går mellom Moss og Horten, sier Jordbakke.

Les også:

– Vi vet at noen områder er svært følsomme for inngrep. Da må vi se om vi kan bygge uten å komme i konflikt med disse verdiene.

Sendte ikke søknad

Hortensordføreren er krystallklar på at det ikke er søkt om å vurdere Karljohansvern i forbindelse med en eventuell veiutbygging.

– Verken jeg eller andre i Horten kommune har fått noen form for søknad for prøveboring i dette området vi her snakker om, sier Jacobsen.

I løpet av sommeren 2014 skal prosjektgruppen til Jordbakke levere inn sin rapport. Samferdselsdepartementet skal så behandle dette i det videre arbeidet med en ny Oslofjord-forbindelse.

Les også: