NRK Meny
Normal

Bo som fuglen i trærne

Snart kan du bo i de første tretopphyttene i Vestfold. Fugler, ekorn og rådyr mates jevnlig for at du skal få oppleve dyrelivet nært.

Tretopphytte Horten

Den første tretopphytta på Veggefjell er snart ferdig. I løpet av høsten skal alle fem stå ferdig.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

På Veggefjell i Horten, nesten 110 meter over havet, settes de fem hyttene opp åtte meter over bakken. I løpet av høsten skal de stå ferdig, klare til å leies ut.

– Vi er midt i skogen. Det skal være stillhet og minimal biltrafikk her. En viktig ingrediens i oppholdet er fuglekvitter og fuglelivet, sier styreleder Trond Barth Andersen i Tretopphytter Oslofjord.

Tretopphytte

I hytta er det store vinduer hvor du kan nyte utsikten i all slags vær.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Luftig utsikt

I dag er det tåke. Vi kan så vidt se Langøya i Holmestrandsfjorden og Løvøya i Horten. Men når det er klarvær får du se langt mer.

– Vi har en utsikt og en artsrik skog som gjør at vi er optimister når det gjelder folks interesse for hyttene, sier Trond Barth Andersen.

Utsikt fra Veggefjell

I tåka kan du se Løvøya i Horten, men utsikten er langt bedre i klart vær.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Populært på toppen

Tretopphytter finnes i Gjerstad i Aust-Agder, i Brumunddal i Hedmark og flere er planlagt i Halden og i Namsos. Frode Schei i Tretopphytter A/S i Brumunddal som også er medeier i Tretopphytter Oslofjord, sier at alle hans fem hytter i Brumunddal har vært fullbooket de tre siste årene.

Det koster 3000 kroner for en natt i ukedagene og 5000 kroner for en natt i en helg i en tretopphytte med plass til åtte personer. Han tror hyttene i Horten blir like populære.

– Det tror jeg når jeg ser etterspørselen vi har hos oss, sier Schei.

Han tror det vil bli flere hytter i trærne fremover i Norge.

– Ja, jeg tror flere vil bygge tretopphytter. Men noen vil synes det er en lang vei fra de tenker tanken og frem til hyttene er ferdig etter to-tre år, sier Schei.

Fugl på fuglebrettet

Fuglene får mat i mange fuglekasser

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Tett på naturen

Det koster nærmere 10 millioner kroner å sette opp tretopphyttene i Horten. Hver hytte har halvannen etasje og har kjøkken og bad. Her er det soveplass til åtte personer. Utenfor hyttene er det satt opp to uglekasser, 10 ekornkasser og 31 fuglekasser med mat.

– Dette er etter mønster fra Brumunddal. Der er tre- fire tamme arter. Der er det håndtamme ekorn ved hver hytte. Det er vårt mål også. Foreløpig har vi fire ekorn, men vi håper de forplanter seg godt nå på våren, sier Barth Andersen.

Grunneier og medeier i tretopphyttene Jon Wegge sørger for mat til fuglene og epleskall til rådyrene.

–Det er nettopp for å tiltrekke dyrene til hyttene, slik at gjestene får oppleve nærheten til naturen, og ikke bare landskapet, sier Jon Wegge.

Trond Barth Andersen, Jon Wegge

Styreleder Trond Barth Andersen og styremedlem og grunneier Jon Wegge er opptatt av at gjestene skal få komme tett på naturen.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK