Hopp til innhold

Biskopen er en av dem som skrur av lyset

Og oppfordrer samtidig menighetene til å mørklegge kirkebyggene.

Earth Hour

Earth Hour ble første gang gjennomført i Australia i 2007, men er nå et verdensomspennende arrangement.

Foto: Dita Alangkara / AP

Lørdag 29. mars arrangeres Earth Hour for sjette gang i Norge, og en av dem som engasjerer seg denne gangen er biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl:

Laila Riksaasen Dahl

Biskop Laila Riksaasen Dahl oppfordrer menighetene til å skru av lyset i kirkene under Earth Hour.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Den aksjonen setter jo søkelys på energibruk, forbruk og overforbruk. Det er jo viktig. Og kirken har et forvalteransvar, så det er naturlig for oss å være med å støtte opp under det, sier Riksaasen Dahl til NRK.no.

– Det var jeg ikke klar over, men det er jo kjempegøy. Det er akkurat den typen oppfordringer vi trenger, sier pressekontakt i World Wide Fund for Nature (WWF) i Norge, Heidi Bang.

Les også: Til deg som mobber Earth Hour

– Som et stort demonstrasjonstog

Det er WWF som står bak arrangementet, som fikk sin opprinnelse i Sydney i Australia i 2007. Den gangen deltok 2 millioner mennesker. I 2010 deltok over 1,8 millioner nordmenn, og strømforbruket den timen arrangementet pågikk, gikk ned med 250 millioner watt.

Kjente bygg som blant annet Postgirobygget, Slottet, Stortinget, Nidarosdomen og Moss lufthavn Rygge har også deltatt på markeringen.

Slottet i Oslo ble mørklagt under Earth Hour

Slottet skrudde av lyset under Earth Hour i 2010.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

Ifølge WWF har Earth Hour blitt en viktig kollektiv markering.

– Det er verdens største kollektive meningsytring. Det er som et demonstrasjonstog som går over hele verden, hvor man ikke går i tog, men skrur av lyset, forklarer Bang.

I Norge vil årets markering gå av stabelen mellom 20.30 til 21.30 lørdag 29. mars.

– Det er samme klokkeslett over hele verden, så det flytter seg med klokka. Det starter på Samoa og avsluttes på Cook Island i Stillehavet, sier Bang.

Se video fra markeringen i 2012:

Earth hour ble markert i 150 land lørdag kveld. I Oslo slukket lysene på blant annet Stortinget, Slottet og Operaen.

Les også: Jorda slukket lyset for miljøet

Håper mange blir med

– Det betyr jo at jeg skrur av lyset der jeg er den timen. Men jeg håper jo mange andre også gjør det, sier Riksaasen Dahl.

– Så det betyr ikke at det er noen kirker som skrur av lyset?

– Vi har faktisk oppfordret til det. At man skrur av der det er flombelyst eller det er lys i kirken, forklarer Riksaasen Dahl.

hjemmesiden til Earth Hour kan blant annet kommuner og bedrifter melde seg på. Og av kommunene fra Vestfold som er påmeldt hittil, finner vi Stokke, Sandefjord, Horten og Re.

Men WWF påpeker at dette er et arrangement for alle.

– Det er det som er så fint, alle kan være med. Vi syntes at det er fint hvis man registrerer seg hos oss, for det er en veldig ok måte å måle oppslutning på. Det er kommuner, bedrifter, fylker, butikker, skoler, privatpersoner, ja alle kan være med, sier Bang.

Eiffel-tårnet under Earth Hour i 2010

Eiffel-tårnet stod uten lys under markeringen i 2010.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Det er lov å se på tv

Hun sier oppslutning har vært økende siden oppstarten.

– Det har vært stor oppslutning hele tiden og nye rekorder hvert år. Pr nå tror jeg vi har rekord i antall kommuner som har meldt seg på. Og folk finner på mye morsomt selv, og poenget er jo at man tar dette og gjør det til en egen greie, forklarer Bang.

– Personlig skal jeg i en familiebursdag på lørdag kveld. Det føles jo litt rart å skru av lyset da, gjør det ikke?

– Nei da, det er jo bare gøy. Da skrur man av lyset, og så er det jo lov med stearinlys. Tenk på alt man kan gjøre. Noen serverer mat, så man spiser når det er mørkt. Barna mine foreslo at man kunne leke gjemsel i mørket, det må jo være morsomt. Det er mye man kan gjøre, også er det jo lov å se på tv, avslutter Bang.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark