Hopp til innhold

Bekymret over eldres drikkevaner

Hjemmetjenesten opplever ofte at eldre er beruset når de kommer på besøk.

Kvinne drikker vin

RØDVIN HVER DAG: Mange eldre har et høyt alkoholforbruk.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er et ganske «touchy» tema, sier geriatrisk sykepleier Ranveig Velken, som jobber i hjemmetjenesten i Nøtterøy kommune.

Hun ser daglig at eldre mennesker har et høyt alkoholforbruk. Treliters kartonger med vin på kjøkkenbenken er blitt vanligere, og mange drikker alkohol daglig, forteller hun.

– Veldig mange eldre kvinner har et stort forbruk av vin. Jeg tror mange ikke tenker over det, og har hørt at det er sunt med et glass vin om dagen. Men vi ser at alkoholbruken gir uheldige helseeffekter, og da er eldre særlig utsatt.

– Skjer det ofte at pasientene er beruset når dere kommer på besøk?

Ja, det gjør det. Jeg kan ikke si noe annet, sier Velken.

Laster innhold, vennligst vent..

Vil snu trenden

Forskning støtter Velkens observasjoner. Ifølge Helsedirektoratet har alkoholforbruket blant norske menn og kvinner over 50 år nesten doblet seg i løpet av de siste tiårene.

Ranveig Velken blar gjennom dokumenter

Ranveig Velken jobber i hjemmetjenesten i Nøtterøy kommune og ser ofte at eldre har et problematisk forbruk av alkohol.

Foto: Henrik Bøe / NRK

På Nøtterøy i Vestfold er problemstillingen aktualisert fordi kommunen er i ferd med å vedta en ny rusmiddelpolitisk handlingsplan. I rådmannens forslag til handlingsplanen vises det til rapporten Alkoholkonsum blant eldre, der det blant annet står at andelen eldre mellom 70 og 79 år som har et problematisk alkoholkonsum økte fra 0,5 % i 1997 til 4,5 % i 2008.

Det foreslås at kommunen skal «informere om og begrense utstrakt alkoholbruk i den eldre befolkningen». Hjemmetjenesten har allerede vært med i et prøveprosjekt som går ut på å snakke med pasientene om problemene.

– Vi er oppmerksomme på problematikken når vi er hos pasientene. Vi kan for eksempel informere dersom pasienten går på medisiner som passer dårlig sammen med alkohol. Vi går ikke inn og tar fra noen noe, men en høflig veiledning kan vi tillate oss. Noen ganger kan vi også informere pårørende, sier Velken.

Fire eldre kvinner på Sjølystsenteret på Nøtterøy

AKTIVE ELDRE: Grete Jacobsen, Erna Larsen, Berit Isaksen og Evelyn Landmark møtes ofte på Sjølystsenteret på Nøtterøy.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Ikke veldig utbredt

På Sjølystsenteret på Nøtterøy, et aktivitetssenter for personer over 55 år, treffer vi Grete Jacobsen, Erna Larsen og Berit Isaksen.

– Det er veldig godt med et glass vin, er kvinnene enige om, mens venninnen Evelyn Landmark er litt mer reservert.

– Jeg synes i grunn det er for mye alkoholforbruk i alle aldre, sier Landmark.

Isaksen har inntrykk av at de aller fleste eldre har et sunt forhold til alkohol.

– Veldig mange eldre er spreke og blir veldig gamle. Jeg skal blant annet på busstur nå, og da drikker vi litt alkohol på bussen. Men det er aldri overdrevent og vi har det veldig hyggelig, sier Isaksen.

Jacobsen legger til at det nok er et reelt problem for noen.

– Det kan for eksempel være noen som sitter veldig mye alene og hygger seg med et glass vin. At de synes det er selskap i vinen, sier Jacobsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark