Hopp til innhold

Forlot kattunger i kulda

En katteeier risikerer politianmeldelse etter at hun flyttet og lot tre kattunger bli igjen i kjelleren.

Kattunge

Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten advarer om at det er straffbart å dra fra dyr som befinner seg i en hjelpeløs tilstand.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Det var en råkjeller, det var minusgrader og kattene hadde verken mat eller vann, forteller nestleder i styret i Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten Else Angeltun.

Hun forteller at kattene befant seg i et hus som ble leid. Dyrebeskyttelsen har nå overlevert saken til Mattilsynet.

Else Angeltun

FORLATT: Else Angeltun mener alt for mange tror det er en lettvint løsning å reise fra dyr.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Vi vil vise at dette er straffbart. Folk tror det er en lettvint løsning å reise fra dyr, men de risikerer store bøter, sier Angeltun.

Hun forteller at de ofte ser dyr som har blitt forlatt av eierne.

– Vi blir sinte når vi ser sånt som dette. Samtidig er vi takknemlige for at vi rekker frem i tide. Disse kattungene hadde ikke overlevd særlig lenge i kjelleren, maks to døgn.

Kattunge

SKY: Else Angeltun i Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten forteller at kattene er redde og sky etter behandlingen de har fått.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

For tidlig å si noe om straff

Avdelingssjef i Mattilsynet i Vestfold Kjersti Søli sier de vil følge opp saken.

– Alle saker der dyr lider eller forlates i en hjelpeløs tilstand er alvorlig brudd på lovverket. Men det er for tidlig å si noe om straffereaksjon i denne saken, vi må først få alle fakta på bordet.

Hun forteller at Mattilsynet blant annet kan bruke virkemidler som straffegebyr eller politianmeldelse. I alvorlige saker kan det også bli snakk om å nekte personen å ha dyr i en bestemt periode.

Fra forelegg til tre år i fengsel

Politiadvokat ved dyrepolitiet i Sør-Trøndelag politidistrikt Tina Værnes forteller at straffenivået i saker, som handler om brudd på dyrevelferdsloven, til nå har vært litt uavklart.

Tina Værnes

UAVKLART: Politiadvokat Tina Værnes sier at straffenivået i saker som handler om brudd på dyrevelferdsloven til nå har vært uavklart.

Foto: Politiet

– Faktorer som hva slags dyr det er snakk om, hvilken tilstand dyret befinner seg i og hvor hjelpeløs dyret er, spiller inn når saker som dette vurderes, forteller hun.

– Men til nå har det vært mest tingrettsdommer i forbindelse med dyrevelferdsloven. Derfor håper vi at Høyesterett sier noe mer om straffenivået når "Lucas-saken" skal behandles over nyttår.

Hunden Lucas ble drept av sin eier sommeren 2014 og ble funnet død den 20. juli i fjor under Krapfossbrua i Moss.

Hun forteller at et lovbrudd kan resultere i alt fra forelegg til opptil tre år i fengsel.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark