Trofast ble forlatt som kattunge. I seks år stod han utenfor døren og ventet på å få komme inn igjen

– Fullstendig hjerteskjærende, sier Inger Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen.

Katten Trofast

UTENFOR SITT GAMLE HJEM: Katten møtte daglig opp utenfor døren i håp om å se sin gamle eier igjen.

Foto: Privat

Katten Trofast

HARDHAUS: Seks år ute har vært hardt for Trofast, men helsen hans er likevel overraskende bra.

Foto: Privat

Flere ganger i uken får Dyrebeskyttelsen Hordaland melding om dyr som er blitt forlatt eller kastet ut av sine eiere.

Men få historier har rørt så sterkt ved dyrevernernes hjerter som den om katten Trofast, som en dyrlege anslår er seks eller syv år gammel.

LES OGSÅ: – Tyven stakk av med hundene mine | Dumpet nyfødte kattunger på Rema

Så katten for seks år siden

– Forrige søndag var vi ute for å lete etter en kattunge, da vi så en sort og hvit katt sitte utenfor inngangsdøren til et hus. Han var full av lus, hadde skader på begge ørene og øyekatarr. Naboer kunne fortelle at han hadde stått der hver eneste dag i seks år, helt siden den forrige eieren flyttet, forteller Inger-Johanne Graff til NRK.no.

Graff koplet umiddelbart katten til et tidligere oppdrag.

– I 2005 eller 2006 var vi her for å ta en haug med kattunger fra en eier som vanskjøttet dem. Han fikk ha noen voksne katter, som vi tilbød oss å få sterilisert for ham. Han ville også beholde en sort og hvit kattunge, som jeg har grunn til å tro er Trofast, sier hun.

Inger-Johanne Graff

SKREMT: Inger-Johanne Graff er leder i Dyrebeskyttelsen Hordaland.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Ropte etter omsorg

Naboer har bekreftet at vedkommende flyttet fra huset for seks år siden. Helt siden den gang, har to katter holdt sammen i strøket og møtt opp ved inngangsdøren hver bidige dag.

Den andre katten stakk av, men Trofast var mer enn villig til å bli med Dyrebeskyttelsen da de fikk øye på ham.

– Vi hentet et bur og gikk bort til ham. I det samme vi snakket til ham, reiste halen seg og vi kunne løfte ham rolig inn i buret. Han formelig ropte etter omsorg og kjærlighet, sier Graff.

Katten var sterkt medtatt og ble kjørt rett til veterinær. Foruten bitemerker i det ene øret og frostskader i det andre, hadde katten store tannskader, øyekatarr, lus og orm.

– Det er slett ikke sikkert han hadde overlevd en vinter til, sier Graff.

LES OGSÅ: – Dette er grotesk dyretortur | Etterlot seks katter i glohett bur | Kattefamilie forlatt i kulden

Får nytt hjem

En drøy uke senere er allmenntilstanden hans langt bedre. Historien om Trofast har engasjert mange dyrevenner på Facebook, og mandag kveld kunne den husløse omsider få hilse på sin nye matmor, Lill-Tone Pedersen.

Katten Trofast

NYTT HJEM: Lill-Tone Pedersen har engasjert seg i saken og blir ny matmor for Trofast. Til høyre Inger-Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen.

Foto: Privat

– Jeg leste om ham på Facebook og kunne ikke fatte at noen kan behandle en katt så grusomt og forferdelig. Historien hans traff meg virkelig. Han fortjener å få det godt, sier Pedersen, som får overta katten når han er ferdig med orme- og lusekurer hos veterinæren.

Selv om denne historien til slutt fikk en lykkelig utgang, er Inger-Johanne Graff og Dyrebeskyttelsen skremt over det høye antallet katter som stadig blir kastet ut eller forlatt.

– Folk gir blaffen i kattene sine, og de kvitter seg med dem uten risiko. Katter som blir forlatt, går der til de dør, sier hun.

– Katter følger huset

Graff er heller ikke overrasket over at Trofast hver eneste dag møtte opp utenfor sitt tidligere hjem for å se om han kunne få komme inn igjen.

– En hund følger eieren, men en katt følger huset. Trofast var veldig ung da han ble forlatt, og dette har vært hjemmet hans - på godt og vondt, sier Graff.

LES OGSÅ: Refser kommunens dyrepolitikk | Dyrebeskyttelsen fortvilar