NRK Meny
Normal

– Nå er det på tide å stå samlet

At flere av politikerne i Svelvik vil sparke rådmannen er underlig, mener fylkesmann Erling Lae. Han råder de heller til å fokusere på fremtiden.

Erling Lae

Fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB scanpix

Fylkesmannen i Vestfold har i mange år fulgt Svelvik kommune tett. De er i ROBEK-registeret og er derfor overvåket av Fylkesmannen.

Denne uken ble det kjent at ti politikere i kommunestyret vil kaste dagens rådmann, Gro Herheim.

– Det er fordi vi har sett en veldig negativ utvikling det siste året, sa Mads Hilden, Høyre-politiker i kommunestyret i Svelvik til NRK.no mandag. Rådmann Gro Herheim sa at hun ikke ville kommentere saken utover at hun vil fortsette å lojalt følge opp de vedtak kommunestyrets flertall til enhver tid fatter.

Mistillitsforslaget kommer litt overraskende på Lae.

– Jeg vil ikke gå inn i den politiske debatten i Svelvik, og jeg synes det er viktig å minne om at debatten bør gå mellom politikere. Det er litt underlig at man bruker rådmannen som skyteskive, sier Lae til NRK.no.

I riktig retning

Hans inntrykk er at kommunen, med det rekordhøye underskuddet på 40 millioner kroner, er på vei i riktig retning.

– Det er fordi det politiske flertallet nå har fulgt rådmannens anbefalinger. Det gjorde man ikke tidligere, sier Lae.

– Dessuten er det greit å minne om at begrepet mistillit egentlig ikke eksisterer i en kommune som Svelvik. Mistillit bruker man i en parlamentarisk styrt kommune (Bergen, Oslo, Tromsø journ.anm.). Mistillit kan uansett ikke rettes mot en rådmann, sier Lae.

Les også:

– Stå samlet

Lae maner politikerne i Svelvik til å stå sammen og se fremover.

– Jeg vil ikke utdele karakterer, men det beste rådet jeg kan gi til politikerne er å gjenvinne den politiske handlekraften og få økonomien på rett kjøl. Svelvik kommune har ikke råd til økonomisk usikkerhet nå, sier Lae.