Hopp til innhold

– Flertallet har sagt sitt

Ordføreren i Svelvik (Ap) føler seg sikker på at rådmannen får beholde jobben sin, selv om fem av hans partifeller vil fremme et mistillitsforslag mot henne.

Jonn Gunnar Lislelid og Gro Herheim.

Jonn Gunnar Lisleslid syntes det er uforståelig at kritikken mot rådmann Gro Herheim kommer.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Ordføreren reagerer med vantro over mistilliten som er blitt kommunisert av et tverrpolitisk miljø i Svelvik. For etter at kommunen ble nødt til å ta drastiske grep som følge av en skakkjørt økonomi, ble Gro Herheim ansatt som rådmann. Hun har høstet ros av det politiske flertallet for det hun har klart å få til det siste året.

Men under overflaten ulmer det. Ti av de 25 representantene som utgjør kommunestyret i Svelvik har nemlig skrevet et mistillitsforslag der det er tydelig at rådmannen ikke har deres tillit.

– Det er unødvendig og uforståelig at dette kommer opp på bakgrunn av den jobben både rådmannen og administrasjonen har gjort. Flertallet har sagt sitt, sier ordfører Jonn Gunnar Lislelid (Ap) til NRK.no.

Les også: Politikere mener rådmannen må få sparken

En «udemokratisk rådmann»

Mads Hilden var den som på mandag fortalte om mistilliten til rådmannen.

Mads Hilden

Mads Hilden (H) kaller rådmannen for udemokratisk.

Foto: Solveig Selj

– Det er fordi vi har sett en veldig negativ utvikling det siste året, sier Hilden, Høyre-politiker i kommunestyret i Svelvik.

Han, og ni andre politikere, mener de nå må si ifra om det han kaller en udemokratisk rådmann, og er kritiske til flere punkter:

  • Blant annet at samarbeidsklimaet med rådmannen, Gro Herheim er blitt dårlig.
  • Mangel på alternativer til kutt i økonomien.
  • Alvorlige forhold på gamlehjemmet og barnevernstjenesten som de ikke fikk vite om.
  • Skolestruktursaken som endte opp med å splitte lokalsamfunnet.

– Det er dramatisk å bruke et begrep som "sparken", men en rådmann har ansvaret for det som blir utført. I denne situasjonen, ja, så ønsker vi å få inn en ny person til å lede kommunen, forklarer Hilden.

Les også: – Nå må de høre på oss

– Ikke bra for noen

Ordføreren tror det hele dreier seg om å sette en stopper for de vedtakene som det politiske flertallet har kommet frem til.

– Jeg vet ikke om jeg vil kalle det kverulering, men det er i hvert fall ikke bra for noen at det fremmes mistillit mot rådmannen. Spesielt når vi er midt i den krevende situasjonen som kommunen er i, sier Lislelid.

Ingen av dem som har vedtatt den omstridte skolestrukturen vil trolig stemme for mistillitsforslaget, ifølge ham. Men det skal opp til behandling i neste kommunestyremøte.

– Ja, målet er at det skal bli behandlet i det kommende møtet 7. april. Jeg tror Herheim fortsatt har tilliten til å fortsette som rådmann, og jeg vil selv jobbe for at det skjer, sier Ap-ordføreren.

Les også: Svelvik jobber med økonomien

Politisk flertall bestemmer

Toril Eeg er rådmann i Nøtterøy kommune, og leder Rådmannsutvalget som KS har i Vestfold.

Rådmann Toril Eeg

Toril Eeg mener denne saken burde vært løst på en annen måte.

Foto: John-Andre Samuelsen.

Hun vil ikke gå for detaljert inn på den politiske uroen i Svelvik, men er krystallklar på at det er det politiske flertallet som bestemmer.

– Jeg har jo oppfattet at det har vært vedtak der det har vært knapt flertall i Svelvik. Og det er klart at da er det stor politisk uenighet rundt det rådmannen gjør, men så lenge det er flertallsvedtak så skal rådmannen følge de i sine råd og i sin innstilling, sier Eeg.

Hun mener denne saken burde løses på en annen måte.

– Jeg syntes det er leit at de utøver arbeidsgiverrollen sin ved å fremme et mistillitsforslag, og jeg tenker at dette kunne man snakket om i andre rom enn å gjøre det på denne måten.

Ordføreren håper nå at støyet i denne saken vil roe seg.

– Jeg håper nå vi får et stort flertall som har stor tillit til det rådmann Gro Herheim gjennomfører. Men det blir jo mye støy, og det vanskeliggjør og svekker rådmannens og administrasjonens sin evne til å gjennomføre kommunestyrets vedtak. Det gjør det, avslutter Lislelid.