– Mindreårige jenter lar seg avbilde under rulling

Politiet oppfordrer foreldre til å si nei til mindreårige som vil rulle med russen.

Russ

Politiet understreker at russefeiringen er for russen, ikke for mindreårige.

Foto: Rune Fossum / NRK

I løpet av helgen har politiet mottatt meldinger fra flere foreldre. Bakgrunnen er at russen tar mindreårige med i russebussene når de kjører rundt og at mindreårige blir tilbudt alkohol.

– I vennegjenger blir kun enkelte plukket ut til å få være med. Bekymringene politiet har mottatt går spesielt på at jenter har blitt fotografert i situasjoner som ikke ville gjort foreldrene stolte, opplyser politiet i Vestfold.

Lar seg avbilde

Camilla Hålien, konstituert leder for ungdomsavsnittet ved Tønsberg politistasjon, understreker at det ikke dreier seg om kidnapping.

– Det er typisk unge jenter som vil være med russen og de kan gå langt for å få bli med. Vi har fått meldinger om at jenter helt ned i 13 års alderen ruller med russen og drikker alkohol, sier Hålien og legger til:

– Det er mindreårige jenter som lar seg avbilde og utnytte for seksuelle positurer. Deretter blir bilder og filmer spredt i sosiale medier og det kan få store konsekvenser for fremtiden. Det er bekymringsverdig.

– Foreldre må være kjipe

Hun ber foreldre til unge jenter være ekstra oppmerksomme.

– Det handler om å være våken og nysgjerrig på hva ungene foretar seg. Foreldre må tørre å være litt kjipe og si nei til ungene sine. Det skjer så mye som er uønsket i de bussene. Det handler om å ta praten i forkant, sier Hålien.

Politiet om russ

Camilla Hålien, konstituert leder for ungdomsavsnittet ved Tønsberg politistasjon.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Hun forteller at politiet vil følge nøye med i tiden fremover.

– Dette kommer vi til å følge opp. I dag har vi ringt rundt til sjåførene her i området, og vi oppfordrer også sjåførene til å følge med. I tillegg vil ordenspatruljene sjekke om det er mindreårige på bussen, sier hun.

Politiet i Asker og Bærum ser de samme tendensene.

– Hver kveld har vi truffet på berusede 15, 16 og 17-åringer som ruller med bussen. Det synes vi ikke er greit. Russefeiringen er for russen, og det er ikke et miljø vi ønsker mindreårige i, understreker politiet.