– Jo, ungen din er overvektig

Det skriver Laila Didriksen i et blogginnlegg etter at stormen på Facebook gikk om overvektige barn.

Veronica Larsen og hennes datter

OPPKLARENDE: Veronica Larsen synes at blogginnlegget var informativt.

Foto: Privat

Etter at brevet fra helsesøsteren til 9 år gamle Malina, ble lagt ut på Facebook, har diskusjonen om overvekt blant barn vært stor.

Veronica Larsen fikk også en slik beskjed allerede på seksmånederskontrollen til hennes datter.

Kommuneoverlege i Gildeskår, Laila Didriksen, har skrevet et blogginnlegg på bloggen casadidriksen.com, om at barn faktisk er overvektige, og at helsesøsteren til Malina fulgte de nasjonale retningslinjene som er gitt.

– Dette blogginnlegget forklarer en del om hvorfor helsesøstre gjør som de gjør, sier Larsen om blogginnlegget.

Formulere seg bedre

Larsen mener det er viktig at helsestasjonen må informere om gode vaner angående kosthold og aktivitet.

– Når det gjelder helsestasjonen så må de også lære å informere om akkurat dette fremfor å si det slik at «datteren din ligger over det anbefalte gjennomsnittet, og vi ser gjerne at tidlig overvekt fører til overvekt i senere alder også», sier Larsen.

« ... Barn vurderes ut fra Iso-KMI. Det tas høyde for kjønn og alder. For en jente på 8 år vil en KMI på over 18,3 tilsvare en KMI hos voksne på 25, noe som indikerer overvekt», skriver Didriksen på bloggen.

Føler seg angrepet

På bloggen skriver Didriksen at foreldre ofte blir såret og går i forsvar når de får beskjed om at barnet er overvektig.

« ... Vi føler oss som dårlige foreldre når vi får et slikt brev. Vi føler at noen sier at vi ikke er gode nok. At vi ikke klarer å ta ansvar for ungen vår. At vi ikke har kontroll.» Skriver Didriksen.

Dette kjenner Larsen seg igjen i.

– Jeg føler meg i alle fall lett angrepet av helsesøster og jeg gruer meg til hver kontroll. Ja, som i blogginnlegget, en blir lei seg som forelder når folk påpeker at ungen din er feit, og at de stiller spørsmål ved våre matvarer og daglig trim, sier Larsen.

Ødelegger for barn

Didriksen skriver også at barna ikke trenger å få vite om slike brev, og det er Larsen enig i.

– Det er ikke godt for barn å få høre slikt, det ødelegger mer da barn ikke forstår den rette meningen med brevet, avslutter Larsen.