– Jeg så ikke jenta i ryggekameraet

Lastebilsjåføren som rygget på ei jente (11) på Nøtterøy forklarer at han sjekket både speil og ryggekamera før og mens han rygget. Han er tiltalt for uaktsomt drap.

Blomster og lys langs veien på Nøtterøy.

BLOMSTER: Mange la ned blomster og tente lys på ulykkesstedet noen hundre meter fra Brattås skole på Nøtterøy.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Lastebilsjåføren i 30-årene risikerer 6 års fengsel etter at han rygget over ei 11 år gammel jente på en gang- og sykkelsti på Nøtterøy i Vestfold. Jenta, som syklet på vei til skolen, døde på stedet.

Torsdag forklarte mannen seg i Tønsberg tingrett. Han fortalte at oppdraget hans denne septembermorgenen i 2016 var å tippe jord ut på et jorde, der en kunde skulle grave ut en tomt. For å komme seg ut på jordet, kjørte han på en gang- og sykkelvei langs Brattåsveien i nærheten av Brattås skole.

Da han rygget på gang- og sykkelveien, traff han jenta, som ble kjørt over.

Brattåsveien ulykke

DØDSULYKKE: Lastebilen rygget over ei 11 år gammel jente som kom syklende.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Følte at jeg hadde oversikt

Hovedspørsmålet retten skal ta stilling til, er om lastebilsjåføren var uaktsom da han rygget. Lastebilsjåføren forklarte i retten at han følte at han hadde oversikt da han rygget. Han så både i speil og i ryggekamera, og gjorde som han pleide å gjøre.

Det var tåke denne morgenen, men ikke nok til at han mener det ødela sikten.

– Jeg har kikket på feil plass til feil tid, sa den tiltalte lastebilsjåføren.

Han fortalte at han føler skyld for det som har skjedd, men at han har fulgt rutinene og at han egentlig ikke har gjort noe feil i ryggesituasjonen.

– Jeg får ikke kikket på alt samtidig. Jeg synes jo dette er forferdelig.

«Har du vært forsiktig nok?» spurte aktor.

– Når det blir et slikt utfall, har jeg ikke vært forsiktig nok.

– Fulgte alle prosedyrer

Forsvarer Christian Arnkværn

FORSVARER: Christian Arnkværn sier at lastebilsjåføren tar saken tungt og synes det er vanskelig å forklare seg.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Mannen i 30-årene forklarte at han hørte noen merkelige lyder etter at han begynte å rygge, og at han derfor stoppet bilen og gikk ut. Da så han jenta.

– Jeg oppfatter at han mener at det er hans skyld at jenta omkom, det var han som rygget på henne. Men han sier at han har gjort alt han skal gjøre og fulgt alle prosedyrene han skulle følge, sier forsvarer Christian Arnkværn.

– Han synes dette er veldig tungt, og synes det er vanskelig å forklare seg.

Aktor gikk gjennom deler av ulykkesrapporten fra Statens vegvesen. I rapporten står det at det ifølge den digitale fartsskriveren bare tok 1 sekund fra lastebilen ble satt i revers til den begynte å rygge.

Befaring fredag

Aktor Nina Magnussen Røed (til høyre) og bistandsadvokat Rita Aase

RYGGEKAMERA SENTRALT: Aktor Nina Magnussen Røed sier at bruken av ryggekamera er en sentral del av rettssaken.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Samtidig står det at det tar cirka 3,5 sekunder fra bilen settes i revers til ryggekameraet automatisk aktiveres, og spørsmålet er dermed om lastebilsjåføren faktisk brukte ryggekameraet.

Lastebilsjåføren forklarte imidlertid at han manuelt satte ryggekameraet på før han startet ryggingen, og at det derfor var på hele tiden.

Rettssaken fortsetter fredag, blant annet med befaring på åstedet.

– Da skal retten bli orientert om hvordan kjøretøyet stod da politiet kom, og hvordan hendelsesforløpet har vært, sier aktor Nina Magnussen Røed.