NRK Meny
Normal

Risikerer seks års fengsel for uaktsomt drap

Lastebilsjåføren rygget inn på gang- og sykkelstien og traff jenta (11) som var på vei til skolen. Han mener han ikke kan klandres og nekter straffskyld.

Brattåsveien ulykke

Lastebilsjåføren i 30-årene møter i dag i Tønsberg tingrett tiltalt for uaktsomt ha rygget på en 11 år gamle jente på vei til skolen. Jenta døde av skadene. Mannen risikerer inntil seks års fengsel. Mannen mener han ikke kan klandres og nekter straffskyld.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Påtalemyndigheten mener lastebilsjåføren opptrådte uaktsomt da han rygget og traff en 11 år gammel jente på Nøtterøy i september i fjor. Jenta omkom i ulykken. Mannen i 30-årene møter i dag i Tønsberg tingrett, tiltalt for uaktsomt å ha forårsaket noens død, et brudd på straffelovens § 281. Strafferammen er inntil seks års fengsel.

– Sjåføren erkjenner ikke straffskyld. Han mener han ikke kan klandres, sier mannens forsvarer, advokat Christian Arnkværn.

På vei til skolen

Tåken ligger over Nøtterøy denne morgenen. Den 11 år gamle jenta sykler på gang- og sykkelstien langs Brattåsveien på vei mot Brattås skole. Samtidig gjør lastebilsjåføren seg klar til å tømme et lass med jord ved sykkelstien noen hundre meter fra skolen. Noen minutter etter klokken 08.00 rygger han inn på gang- og sykkelstien hvor jenta kommer syklende. Det blir forsøkt gjenopplivning, men hun erklæres død på stedet.

Politiadvokat Nina Magnussen Røed har ikke vært tilgjengelig for kommentarer i forkant av rettssaken i Tønsberg tingrett. Hun har tidligere fortalt at politiet blant annet ville undersøke om lastebilen hadde lov til å kjøre på gang- og sykkelstien på det tidspunktet.

– Ikke sjeldent får man restriksjoner på arbeid i skoletid, sa Røed til VG i september i fjor.

Ifølge Aftenposten skal også lastebilen ha vært utstyrt med ryggekamera.

Mannens førerkort ble beslaglagt på stedet og etter noen timer ble han siktet for uaktsom kjøring.

Lokalsamfunnet i sorg

– Det blir ingen vanlig dag på Brattås i dag, lød meldingen som ble lagt ut på skolens nettsider etter ulykken.

Mange foreldre reiste til skolen for å være sammen med barna sine. Kommunens kriseteam møtte også på skolen for å ta hånd om elever og lærere.

– Kriseteamet jobber også med sjåføren som er innblandet, sa kommuneoverlege Tore Arne Martinsen til NRK på ulykkesdagen.

Dagen etter blir det flagget på halv stang fra Brattås skole. Elevene starter skoledagen med ett minutts stillhet før de synger «Barn av regnbuen». Deretter går de i stillhet de få hundre meterne ned til ulykkesstedet. Der er det allerede en stor mengde blomster, lys og hilsener til den 11 år gamle jenta.

Blomster og lys langs veien på Nøtterøy.

Mange la ned blomster og tente lys på ulykkesstedet noen hundre meter fra Brattås skole på Nøtterøy.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Rettssaken blir en påkjenning

Torsdag starter rettssaken i Tønsberg tingrett. Sorenskriver Dag Carlstedt skal sammen med to meddommere avgjøre om mannen handlet uaktsomt da han kjørte på jenta. Strafferammen er seks års fengsel.

– Han ser frem mot å bli ferdig med rettssaken, sier advokat Arnkværn fra Norges Lastebileier-Forbund som representerer sjåføren.

Ifølge tiltalen vil det også bli lagt ned påstand om tap av førerretten, samt oppreisning til jentas foreldre.

– De er forberedt på saken og forberedt på at det blir en påkjenning, sier bistandsadvokat Rita Aase til NRK.