Hopp til innhold

– Imponerende ekstrainnsats

Larvik er et eksempel til etterfølgelse, mener nestleder i Familie- og kulturkomiteen. – Vi trenger at toppklubber viser samfunnsansvar, mener hun.

Larvik håndball.

LHK har lenge dominert norsk kvinnehåndball, i tillegg til å gjøre stor suksess i internasjonale sammenhenger. Klubbkassa vokser, men det gjør også engasjementet for vanskeligstilte.

Foto: Fredrik Laland Ekeli

På en ellers vanlig rundreise fylke for fylke stoppet en fulltallig stortingskomite opp i Larvik mandag formiddag.

Byens bejublede håndballklubb har bygget opp et av verdens beste kvinnelag de siste tiårene. Det gjør norske idrettspolitikere nysgjerrige.

– En stortingsrepresentant vet jo overhodet ikke alt, og vi er helt avhengig av å få tilbakemeldinger. Å høre suksesshistorien om hvordan Larvik håndballklubb jobber for å nå målene sine er derfor viktig for oss. De er jo verdens beste når de er på sitt beste, sier Kårstein Eidem Løvaas (H) til NRK.no.

Kårstein Løvaas.

Høyrepolitikeren sitter i sin første stortingsperiode som medlem av familie- og kulturkomiteen. Løvaas mener rikspolitikere bør se til Larvik for å lære av den framgangsrike håndballklubben.

Foto: Fredrik Laland Ekeli

Han er en av de ti medlemmene som til sammen utgjør Stortingets familie- og kulturkomite, med et særskilt ansvar for idrettspolitiske spørsmål. Her sitter hele tre av de sju stortingsrepresentantene som er valgt inn fra Vestfold.

Ole Gustav Gjekstad

Larviks hovedtrener synes det er på sin plass at klubben tar seg tid til utenomsportslige aktiviteter for blant andre kreftrammede barn.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Langsiktig lagbygging

Hovedtrener Ole Gustav Gjekstad mener at kontinuitet og dyktige ansatte i klubbapparatet har vært sentralt for den varige suksessen i LHK.

– Det er flere faktorer, men langsiktighet i personalet er noe av det viktigste. Vi har hatt med oss nøkkelpersoner som har utviklet det å drive en håndballklubb til et fag. Så har vi også klart å tiltrekke og holde på gode spillere, sier han.

Klubben hans er likevel opptatt av å bidra til omverdenen. Larvik driver en del arbeid for utsatte grupper, og har blant annet et godt samarbeid med Kreftforeningen.

– Det er vel ikke et valg, men noe vi skal være med på. Det betyr mye for oss, men det aller viktigste er at det betyr mye for andre. Da dreier det seg om aktiviteter og tiltak vi absolutt bør være med på, fordi vi har så mange profiler som kan fronte gode saker.

Fullroser samfunnsengasjement

I en hektisk timeplan fikk LHK satt sine spor hos også de andre rikspolitikerne denne mandagen, men fasinasjonen går langt utover de sportslige bragdene.

– Utgangspunktet her er selvfølgelig en profesjonell organisasjon som makter å holde seg på et høyt internasjonalt nivå over tid, som denne klubben tydelig har gjort. Men det jeg synes er vel så interessant er alt det Larvik har fått til utenfor banen, sier Rigmor Aasrud (Ap).

Rigmor Aaserud

Rigmor Aasrud ønsker at andre lag hever seg nok til å virkelig utfordre Larviks suverene posisjon i norsk topphåndball.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

I tillegg til å være andre nestleder i komiteen er hun spesielt håndballinteressert. Om bare Larvik fikk en jevnbyrdig konkurrent i norsk topphåndball, sukker Aasrud.

– Men det er jo ikke lenge siden det kom en overraskelse, sier hun og viser til kampen mot Tertnes for to uker siden. Vi trenger flere utfordrere for å utvikle norsk håndball videre.

Les også:

– Er det noe konkret dere tar med dere fra Larvik tilbake til Stortinget?

– Ja, daglig leder i klubben trakk fram deres ambisjon om å bli verdens beste håndballag. Han mente at vi bør gjøre som dem, ved å jobbe for å bli verdens beste komitè, sier Løvaas.

Det er faktisk en god lærdom å jobbe målrettet ved å fokusere på noen enkeltområder, slik Larvik har lyktes med, mener høyremannen.

Jeg tror det er en god tilnærming å følge i politikken også, i større grad enn det vi kanskje har gjort tidligere.